Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemma hos Alf Persson har alla väggar en historia

Hatthylla? Knappast, det tar för mycket värdefull väggplats. Istället för hatthylla kan man få plats med ett 20-tal bilder på samma yta. Att kliva in i Alf Perssons tvårumslägenhet i Lit är som att kliva in på ett konstmuseum. På väggarna sitter ungefär 550 inramade bilder och Alf kan berätta en historia om var och en av dem.

TV: Följ med in till Alf Persson.

Även om man redan vet att att det finns mycket bilder på väggarna är det svårt att inte tappa hakan när man hälsar på hos Alf Persson första gången. Redan i hallen möts man av väggar fyllda av inramade bilder. Jackan får man hänga in i en garderob.

– Hatthylla har jag inte, det är onödigt. Där fick jag rum med många bilder istället, säger Alf Persson.

Direkt till höger ligger köket och det var där de första bilderna kom upp.

– Det var lite dåliga tapeter där. När han som äger huset var hem till mig sa jag att jag ville byta tapeter eller så sätter jag upp bilder där, "men gör det" sa han. Så det var där det började i den här lägenheten, säger Alf.

Själva intresset för konst på väggarna började långt tidigare. Redan i Alfs pojkrum på 50-60-talet var väggarna prydda av bilder, men då var det lagbilder från olika fotbollsklubbar som han fick klippa ut från brorsans tidningar. Nu är lagbilderna utbytta mot bilder på kompositörer, violinister, illustrationer från böcker, kända konstverk, egna bilder och tavlor. Bland annat.

– Jag har många historiska bilder. I köket har jag fundationsbrevet som Gustav III skrev på när Östersund blev stad 1786. Inte originalet, men en kopia. Där har jag också lottindelningen på staden som Johan Törnsten, lantmätare från Brunflo, fick order om att göra, berättar Alf.

I vardagsrummet finns en vägg som är fylld med bilder på bilar. Där finns även små modellbilar.

– Det är Volvobilar som inte blev någon succé. Nedanför är det Volvomodeller som gått i våldsam produktion, säger Alf och pekar på väggen.

I vardagsrummet finns även väggen med violinister. På samma vägg hänger stråkinstrument och en hylla med små porslinmusikanter. En tredje vägg i vardagsrummet har samlat kompositörer. Där sitter bland annat tre bilder på de tre kompositörerna Wagner, Chopin och Grieg. De bilderna fick han i julklapp av sin dåvarande kärlek Kerstin julen 1975.

– Sen blev det fler gubbar på väggen, säger Alf och skrattar.

På ett stativ framför balkongdörren står en tavla som Alf fick i 40-års present från Mats Paulsson. Alf lärde känna Mats Paulsson, som slog igenom med "Visa vid vindens ängar", när han anlitade honom för att spela på "Lit e kul" 1982.

– Han bodde hos mina föräldrar när han spelade här. Han var het på den tiden. Han hade tre låtar på svensktoppen, säger Alf.

I sovrummet finns bilder av en av Alfs favoritkonstnärer: Einar Nerman.

– Alla har haft ett konstverk av honom i sin hand, nämligen solstickan, säger Alf.

Det är också i sovrummet som hans absoluta favoritbild finns. En ganska enkel bild i jämförelse med de andra verken han har på väggarna.

– När jag fyllde 35 hade jag ett kalas med temat "Här är mitt liv". Då togs den här bilden på mina söner som är sex och tio år på bilden, berättar Alf och håller fram en liten ram med ett foto på två glada killar i gula T-shirts.

Läs även:

Vildmark, skånsk bondtradition och hav hemma hos Marie och Geir i Vålådalen

En buss kommer lastad - med bh:ar och snygga underkläder

Middag med barndomsvännen ledde till husköp för Bobo och Maria: "allt vi letade efter fanns här"