Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemma hos världskonstnären Ingrid Roth

Världskonstnären Ingrid Roth blir aldrig rotlös. Hennes hjärta klappar alltid för hemma i Aspåsnäset. Följ med hem till hennes varma, välkomnande stuga i skogen.

Jag blir glad. Så känns det när jag tittar på hennes tavlor. Sprakande färger i realistiska naivistiska målningar, de flesta av oss känner till hennes stil. Men hur ser det ut hemma hos konstnären Ingrid Roth? Vad har hon för stil och vad betyder hemmet för henne?

Det betyder allt. Och det är lätt att se det, hela gården i Aspåsnäset utstrålat ett stort lugn.

Hunden Ru ligger utanför huset och tar lekfullt upp en pinne. Kasta, ber hennes ögon. Jag kastar och hon kommer tillbaka.

Ingrid håller på att baka matbröd.

Huset hittade hon för tolv år sedan. En bild i ett mäklarfönster gav Ingrid hjärtklappning. Vid första titten tog det henne fem minuter att bestämma sig, det här var hennes hus. Då var det bara 40 kvadratmeter stort utan vatten och avlopp, i dag är det charmigt utbyggt med loft, badrum och ett matrum som kom till för att grannarna, som ofta är på middag här, skulle rymmas. Men det mest spännande just nu är den 50 kvadratmeter stora ateljén som Ingrid bygger. Där inne blir det kök, badrum, vedspis, sovloft och ateljé under takfönstret.

– Jo, jag bygger för framtiden, när jag är 85 år och kanske inte orkar gå in i huset, säger hon och skrattar.

Hon har ritat huset själv och fyra år har bygget pågått. Men det finns ingen stress över det.

– Det tar tid, men det gör ingenting, det är grannarna som väntar på inflyttningsfest.

Köket köpte hon för ett år sedan och det ligger i huset i väntan på att få sättas upp. Det ska bli liggande vitmålad panel inomhus, i övrigt vill Ingrid ha en enkel, rå design där ingenting komplicerar. Ett restparti från Uppsala Stadsteaters nya scengolv köpte hon från Föllinge Golv.

– Jag vägrade att gjuta en platta, jag kan inte tänka mig att gå på betong, jag ville ha krypgrund och nu finns det en matkällare också.

Ingrid Roth börjar bli internationell. Utställningar runt om i världen, en stor målning hon just blivit färdig med ska hon flyga ner till en kund i Portugal, en annan till Abu Dhabi. Hon håller workshops, skriver artiklar och dessutom är hon specialist på kreativa processer, vad som händer i människan när man skapar. Det är så hon själv närmar sig måleriet.

– Man kan inte måla lyckliga tavlor om man inte upplevt sorg också, säger hon.

Tre timmar varje dag arbetar Ingrid i ateljén.

– Jag kan inte stressmåla, då tappar jag livet.

Med en fulltecknad almanacka fram till år 2014 behövs lugnet i Aspåsnäset.

– Jag kan pendla till New York, bara jag får bo här. Jag drar på mig storstövlarna, och en rutig skjorta och så går jag en promenad med Ru, då känner jag mig så lycklig när jag ser henne springa omkring och vifta på svansen. Eller när jag lyssnar på knastret från vedspisen, det är lugnet för mig. Mitt hem är min borg.

Brödet smakar gott. Löven dansar i vinden utanför fönstret och Ingrid spelar klassisk musik. På soffan ligger stickningen som ska bli en filt. Ingrid beställer garnet från Istanbul. Världen är öppen i Aspåsnäset, nästa anhalt Europa. Den vackra tavlan ska rullas ihop med sina sprakande färger och monteras upp av Ingrid i ett hem i Portugal. Den kommer att glädja någon där.

Jag ler på väg hem från Ingrid. Hon har gjort mig lika glad som hennes målningar gör, de hör ihop och förmedlar exakt samma känsla.