Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemtjänsten varnar för försämrad vård av de äldre

Hemtjänstpersonalen i Mörsil protesterar mot att de ska utgå från Järpen. Det innebär att de äldre kan få vänta längre tid för att få hjälp, skriver de i ett brev till politikerna.

I brevet står det att hemtjänstpersonalen från och med den första april inte längre ska utgå från Mörsil där vårdtagarna finns. I stället ska hemtjänsten placeras i Notvallen i Järpen därifrån personalen får åka till vårdtagarna i Mörsil, Mattmar, Sällsjö, Offne och Ytterocke.

Det innebär att personalen måste åka till Mörsil med omnejd minst tre gånger per dag från Järpen. Alla dessa resor kommer att kosta omkring 100 000 kronor extra per år, hävdar personalen.

Men förändringen innebär inte bara om att de anställa måste tillbringa många mil i bil. Brukarna drabbas av förändringarna eftersom det tar längre tid för hemvården att inställa sig hos den som larmat om hjälp. Minst 20 minuter längre väntetid måste de äldre vara beredda att vänta. Det är lång tid för den som har ramlat eller blivit sjuk, menar personalen i brevet som är adresserat till kommunstyrelsen.

Personalen vill att politikerna berättar vilka grunder som beslutet tagits på. De vill även ha svar på varför ansvariga inte har en bättre samverkan med hemvårdsanställda.

Peter Jansson (C), ordförande i socialnämnden, kan inte på rak arm komma ihåg om nämnden tagit beslut om att flytta hemvården. Han har dock diskuterat ärendet med hemvårdschefen. Enligt en utredning ska den här förändringen vara bra både för ekonomin och för organisationen.

– Den totala helhetsbilden för logistiken blir bättre, säger han.

Peter Jansson vill inte kommentera personalens kritik om längre restider och varför de inte blivit tillfrågade.

– Jag kan inte svara specifikt om det. Jag har inte svar på alla frågor.