Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemvårdspersonalen ropar på hjälp

I ett brev till socialnämnden ropar nu hemvårdspersonalen på hjälp. Underbemanningen är kraftig och arbetslaget säger sig inte ha mer att ge. I brevet berättas om en utökad arbetsbörda under senaste åren vilket matchas med besparingar och personalnedskärningar.

Arbetssituationen inom hemvårdsområdet i Sveg har nått bristningsgränsen enligt personalen. De upplever att arbetsbördan bara ökar med ett högre antal beviljade vårdtimmar vilket matchas med en för lite arbetsstyrka.

– Vår närmaste chef har räknat ut att vi under augusti hade insatstimmar för 34,5 tjänster och detta har vi klarat med en total arbetsstyrka på 26,6 årsarbetare inklusive vikarier, det är en skillnad på nästan åtta heltidsjobb, säger en kvinna i personalgruppen.

Siffrorna bekräftas av hemvårdschefen Ingrid Fahlström som dock fått andra uppgifter från socialkontoret där beräkningen är en beviljad insats på 31,5 tjänster för augusti. Siffran för årsarbeten som hon har att bolla med är 22,75 och därefter fylls det upp med vikarier.

– Det är vissa punkter vi räknar annorlunda på men helt klart fattas det folk. Jag har äskat på att få budget för ytterligare fyra årsarbetare men det har inte gått. Vi har samma bemanning nu som när jag började 2010 och insatsbehovet har hela tiden ökat. Att hålla budgeten är kört redan från dag ett med dessa förutsättningar trots att vi ändå försöker att låta bli att sätta in vikarier i största möjliga mån, säger Ingrid Fahlström som förstår att personalen upplever situationen som jobbig.

När TH träffar en stor del av de anställda i hemvårdsgruppen så är de mycket samstämmiga om att smärtgränsen är nådd.

– Många av oss mår dåligt, det är en väldigt negativ stress. Vi arbetar för högtryck men räcker ändå inte till, det blir att vi tar med oss funderingar på jobbet hem och allt är en ond cirkel. Arbetsmiljön är lika med noll.

I sitt brev skriver personalen att de har svårt att få ihop sin verklighet med en tajt budget och det faktum att Härjedalen ska vara en av landets rikaste kommuner.

– Det borde finnas pengar så att våra gamla och sjuka får en trygg och god omvårdnad.

Socialnämndens ordförande, Anna-Lena Andersson (S), säger att hon tar de anställdas skrivelse på stort allvar.

– Direkt när jag fick brevet så pratade jag med socialchefen och verksamhetschefen, de besökte personalgruppen förra veckan för att lyssna på deras uppgifter, berättar Andersson.

De säger att det skiljer åtta tjänster ungefär för att nå upp till den vård som finns beviljad för brukarna, är det rimligt?

– Jag kan inte kommentera de siffrorna, vi har uppföljningar hela tiden och det går lite upp och ned men att skillnaden skulle vara så stor känner jag inte till, säger Anna-Lena Andersson.

Är det uttalat att inte ta in vikarier för att budgeten ska hålla?

– När behovet finns måste det givetvis tas in vikarier. Sen gäller det ju alla verksamheter i kommunen att vara restriktiva och göra en bedömning men det ska inte gå ut över verksamheten, förklarar Andersson.