Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hennes forskning kan hjälpa cancersjuka

I vår disputerar sjuksköterskan Ulla Näppä på en avhandling om cellgiftsbehandling. Hon hoppas att forskningsresultaten kommer att bidra till bättre behandling av cancerpatienter.

Ulla Näppä har fått två artiklar publicerade i internationella vetenskapliga tidskrifter och hon ska färdigställa ytterligare två manus innan det är dags för disputation i mitten av maj 2014. En enkätundersökning med cancerpatienter som vårdas i livets slutskede spelar en central roll i forskningen, liksom journalgranskning och intervjuer med sjuksköterskor som jobbar med palliativ vård.

Syftet med forskningen är att förbättra beslutsunderlaget inför palliativ cytostatikabehandling, alltså cellgiftsbehandling av obotligt sjuka personer i ett sent sjukdomsskede. För en del patienter har behandlingen god effekt både för att lindra symtom och för att förlänga livet, medan den för andra endast orsakar ökad trötthet och i en del av dessa fall kan det vara bättre att avstå.

– Jag försöker utveckla ett verktyg för bedömningen inför eventuell cellgiftsbehandling, för att man ska ha rätt beslutsunderlag. Jag hoppas att min forskning gör att man har ett större fokus på allmäntillståndet, så att man ser människan i cytostatikabehandlingen och inte bara blodprovet. Enkäten blir ett komplement till blodprov och bedömning av allmäntillstånd, säger Ulla Näppä.

Hon är knuten till Umeå universitet, men har sin arbetsplats på Storsjögläntan på Östersunds sjukhus. Bertil Axelsson, docent och överläkare på Storsjögläntan, är hennes huvudhandledare.

Ulla Näppä har inga planer på att flytta till universitetsvärlden efter disputationen, utan planerar att fortsätta jobba på sjukhuset. Det blir i så fall en karriärutveckling som påminner om disputerade läkares.

– Det skulle vara kul och det kanske peppar fler sjuksköterskor att disputera och det skulle också kunna höja sjuksköterskornas status.

Det är få disputerade sjuksköterskor som jobbar kliniskt och Ulla Näppä kanske rent av blir den första på Östersunds sjukhus. Möjligheterna ökar i takt med att mer forskning kommer att bedrivas på sjukhuset, bland annat vid mottagningar för kliniska studier.

– Jag vill verkligen fortsätta att jobba kliniskt, jag tycker att arbetet med patienterna är jätteroligt.

På vägen fram mot onkologisk specialistutbildning i Umeå och mot kandidat- och magisterexamen har Ulla Näppä fått hjälp med finansieringen från Jämtlands läns cancer- och omvårdnadsfond. Numera är det den nationella cancerfonden som bekostar hennes avhandlingsarbete.