Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hennes låt om rasismen sprids fort

I onsdags lade sångerskan och låtskrivaren Andréa Lundquist från Östersund upp sin nya låt ”Vilka är ni?” på Youtube

Sedan dess har videon spridits snabbt via sociala medier som Facebook och Twitter. På fredagseftermiddagen hade Youtube-klippet drygt 5 000 visningar och det hade gjorts över 300 Facebook-"gilla" av ÖP-tv-inslaget där hon framför låten.

”Vilka är ni?” har en samhällskritisk text som ifrågasätter medierna och som tar tydlig antirasistisk ställning. Den berör bland annat aktuella företeelser som kriget i Syrien, flyktingar och bröllopet mellan prinsessan Madeleine och Chris O'Neill.

– Jag skrev klart den för någon vecka sedan bara, men jag har filat ett tag på den, säger Andréa Lundquist.

• Hur kom den till?

– All min musik handlar ju ganska mycket om mina egna känslor, och jag tycker att det är ett sjukt viktigt ämne att ta upp. Jag fick nog och skrev en låt.

• Var det något särskilt som blev gnistan?

– Jag tror att det var bröllopet mellan Madeleine och Chris som utlöste hela grejen. Det blir så konstigt när det täcker alla tidningar och så är det folk som dör i krig samma dag, som det inte skrivs om.

• Vad är budskapet i texten?

– Den handlar om att sätta smygrasisterna på plats. Att ifrågasätta hur de tänker, för det är så lätt att slänga ur sig åsikter om saker och ting, men de vet ju ingen bakgrund. Folk som kommer hit, de kanske inte ens vill vara här. Och jag skulle inte vilja komma till ett land där ingen känner mig och jag känner ingen, men de tycker ändå inte om mig. Det blir ointelligent av dem som har rasistiska åsikter, och som tror att bara för att man kommer ifrån ett annat land så är man mindre smart eller mindre värd.