Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hennes sjuka mor bor bland möglet

I en liten lägenhet på Tallbacka i Östersund bor Evy Glansberg. Hon är gammal, hon är sjuk och hennes hem är fullt av mögel.

– Min mamma lider av såväl lungsjukdomen kol som allergi och astma. Dessutom är hon dement, säger en förtvivlad dotter Mona Forsgren Glansberg och tittar ut över delar av köksbänken.

– Titta, här är alldeles svart av mögel, säger Mona och sveper med handen över den delvis svarta diskbänken.

Monas mamma flyttade till lägenheten den fjärde april i år. Under hela tiden har Mona sett det svarta området på diskbänken runt kranar och disko. Får två veckor sen insåg hon att det svarta på bänken var mögel.

Om hennes mamma påverkas av möglet på diskbänken vet inte Mona riktigt.

– Men mamma har ju kol, astma och allergi så det tror jag nog att hon gör. Inte ens friska människor mår ju bra av mögel, säger hon.

Mona Forsgren Glansberg har påtalat mögelproblemet. Ett flertal gånger.

– Personalen har vetat om problemet med möglet hela tiden. Jag har påtalat det flera gånger för enhetschefen, jag har även kontaktat kommunen men än så länge har jag inte fått någon respons alls, säger Mona uppgivet.

– Det är fruktansvärt, det är botten. Jag blir så arg över hur äldre hanteras i dagens Sverige. Mer pengar till vården helt klart, avslutar hon.

På Östersunds kommun svarar driftledaren på Tallbacka Göran Hansson att han nu måste kolla med sina mannar för att klargöra om det verkligen är mögel på Evys Glansbergs diskbänk.

– Och om det är mögel måste det självklart åtgärdas. Men i åtta fall av tio är det inte mögel i sådana här sammanhang, utan det handlar då om helt andra påväxter, säger Göran Hansson.