Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hennie lyfter i en stinkande dålig story

”Huvudjägarna”

Genre: Thriller.

Premiär: Biostaden, i morgon.

Med: Aksel Hennie, Synnöve Macoody Lund, Nikolaj Coster-Waldau.

Regi: Morten Tyldum.

Speltid: 1 tim 38 min.

Censur: 15 år.

Betyg: 3

När man tänker slick actionrulle tänker man kanske i första hand inte på Norge. Men det finns anledning att glömma Hollywwod-blockbusters för en stund och blicka alldeles precis västerut.

För med ”Huvudjägarna” kommer nu Norges svar på säg ”Snabba cash” eller någon annan riktigt välgjord, tempoladdad megastinkare. Stinkare? Återkommer till det.

I centrum står den lille, men klipske, Roger Brown. Med sina 1,68 meter över fjordarna har han fått kämpa.

Men nu står han där med precis allt han kan önska sig. Ett fantastiskt hus, en vacker och begåvad fru, ett toppjobb som rekryterare, ja, han har till och med en älskarinna.

Han är dessutom konsttjuv. För den extravaganta livsstilen kostar och egentligen är Roger en kandidat till ”Lyxfällan”. Men som alla tjuvar väntar han på den riktigt stora kuppen och via sin konstkännande fru får han upp vittringen på en okänd Rubens.

Ägaren är en dansk affärsman som Roger låtsas vilja rekrytera till en vd-tjänst.

Men inget går som planerat och plötsligt befinner sig vår antihjälte i en nedåtgående spiral och riskerar att förlora allt.

Men man ska aldrig underskatta en liten man med dålig självkänsla. Han kan gå hur långt som helst. Till och med rätt ner i en överfylld stinkande utedasstunna om så krävs. Jo, ”Huvudjägarna” frossar stundtals i äckel, det börjar nästan klia på kroppen flera gånger.

Och storyn är egentligen bottenlöst dålig. Men samtidigt så vansinnigt välgjord och så elegant att man inte har tråkigt en enda sekund.

Jag vet inte om det är riktigt meningen, men vissa scener är rena skrattfesten. Den har också sina tvister som håller spänningen uppe.

Och så har den Norges största filmstjärna, Aksel Hennie (”Max Manus”) som spelar huvudrollen med enorm inlevelse. Han kan förmodligen rida på någon ”Millennium”-våg rätt in i den stora drömfabriken snart han med.