Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henning Mankell död

Författaren och Svegssonen Henning Mankell har avlidit, 67 år gammal, skriver hans förlag på sin hemsida.
– Mycket tragiskt säger Lasse Lohmander, tidigare kultursekreterare i Härjedalens kommun och en av de drivande bakom skapandet av kulturcentrum Mankell i Sveg.

På hemsidan går det att läsa att Henning Mankell avled stilla i natt i Göteborg.

Förlaget kommenterar beskedet så här:

"Henning Mankell var en av de stora svenska författarna, älskad av läsare här hemma och över hela världen. Hans produktion omfattade ett fyrtiotal romaner och teaterpjäser. Hans böcker har sålt i över 40 miljoner exemplar och översatts till mer än 40 språk. Genom hans författarskap gick som en röd tråd solidariteten med de svaga och utsatta, vilket in i det sista tog sig uttryck i praktisk handling."

2007 invigdes Kulturcentrum Mankell på Folkets Hus i Sveg. Tidigare i år nyinvigdes kulturcentret på Medborgarhuset i Sveg, av författaren själv. Där finns hans verk samlade, samt information om författaren och hans koppling till Sveg och Härjedalen.

Henning Mankell föddes i Stockholm men flyttade som liten till Sveg där han växte upp. Flera av hans böcker har en tydlig koppling till Härjedalen, bland annat "Danslärarens återkomst", en deckare som till stor del utspelar sig i Sveg med omnejd och på andra platser i Härjedalen. Hans ungdomsböcker om pojken Joel utspelar sig också till stor del i landskapet.

– Han har betytt väldigt mycket, inte minst för Härjedalen och Sveg, säger Lasse Lohmander som tidigare var kultursekreterare i Härjedalens kommun och en av de drivande bakom skapandet av Kulturcentrum Mankell.

Henning Mankell bland annat donerat ett hus i Överberg utanför Sveg, till Författarförbundet och Dramatikerförbundet. Där kan författare ansöka om att få vistas i upp till en månad med ett stipendium.

– Henning Mankell växte ju upp i Sveg och har själv sagt att det var de viktigaste åren i sitt liv. Jag träffade honom i samband med nyinvigningen av Kulturcentrum Mankell i våras och då verkade han pigg, säger Lasse Lohmander.

För snart två år sedan fick Henning Mankell beskedet att han drabbats av cancer. I en intervju med TH, i slutet av januari i år när han återkommit som krönikör i tidningen, sa han att det var ett väldigt omtumlade besked.

"Ja, det är väldigt dramatiskt när något man tror är nackspärr visar sig vara obotlig cancer. Nu har det gått ett år och jag mår fortfarande bra. Så mycket mer kan man inte begära. Cancern står still och jag kan leva ett normalt liv. Det visar också att cancerforskningen är ett otroligt triumftåg för mänskligheten."

– Kanske var han sämre än han vill erkänna när han besökt oss i Sveg sist. Det är väldigt tragiskt, säger Lasse Lohmander om måndagens besked att Henning Mankell gått bort.

I Sveg, där Mankell är uppväxt, finns sedan snart 10 år tillbaka ett kulturcentrum som Henning Mankell nyinvigde i våras.

2012 mötte ÖP:s dåvarande kulturredaktör Tomas Larsson Henning Mankell i ett långt samtal om mammans svek, kärleken, demokratin, skrivandet och sitt liv som troll. Läs intervjun här.

Läs mer:

Bibliotekschefen: Så minns vi Henning Mankell

Tomas Larsson om Mankell: Sverige har mist en av sina mest mångsidiga författare

Barndomsvän om Mankell: "Det blir ett stort tomrum"

Mittmedias kulturchef listar Mankells bästa

Elin Olofsson: Mankell visade att man kunde lyckas om man var härifrån

Mankell var den som fick Jonas Moström att börja skriva deckare