Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henrik övar varje dag inför VM i linedance

Om drygt en vecka åker Henrik Eriksson till Tyskland för att tävla i VM i linedance. På bara två år har han dansat sig upp till ett världsmästerskap.

– Jag övar varje dag hemma. Kanske att jag kan ta lite ledigt på lördagar och söndagar.

Så säger Henrik Eriksson om sin nya passion. Det var alltså bara för två år sedan han blev lockad av en kompis att prova på linedance.

Han provade, och tyckte inte om det.

– Det var så svårt med alla steg, jag blev frustrerad och besviken, berättar han.

Men han gick ett par gånger till och sedan var han fast. Bara några månader senare började han leda egna klasser och för ett år sedan tävlade han för första gången – och vann. Nu ska han alltså tävla i världsmästerskapet.

– Klart jag vill komma hem med en buckla. Men samtidigt är det blandade känslor, vinner jag så går jag upp i en ny klass och då är det nya danser jag måste lära mig.

Linedance består av en massa olika klasser, danser och steg. Man börjar längst ner, i den lägsta och lättaste klassen, sedan dansar man sig uppåt. I varje klass finns det sex danser som man ska lära sig.

På tävlingarna tävlar man i cha cha, vals, funk, novelty, smoth och lilt. Stegen får man på förhand, på tävlingen gäller det att visa hur duktig man är på tekniken.

– Nu finslipar jag bara på tekniken, jag är i samma klass som när jag tävlade senast, så stegen kan jag, säger Henrik Eriksson.

Med minst 30 minuters träning varje dag hemma, en träningskväll i veckan inne i Östersund och minst en gång i månaden hos tränaren i Sundsvall känner han sig redo.

– Jag är så redo som man bara kan bli. Jag är fit for fight, minst sagt.

VM äger rum 2 januari.