Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Heroin och tunga tabletter sliter på missbrukare i Östersund

Missbrukarna i Östersund är slitnare än vanligt, anser polisen som träffar dem ofta.
Största orsaken är tabletter, och för ett fåtal också heroin, något som så gott som aldrig fanns förr.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android.

– Det fanns inget intresse för heroin i Östersund tidigare, säger Pär Sundin, polis som ofta träffar på de tyngre missbrukarna.

Också socialtjänsten har uppmärksammat att det kommit in tyngre tabletter i missbrukarkretsar under året. Tabletterna i gruppen opiater är en av orsakerna till att det under året har varit flera komplicerade utredningar och dyra placeringar på institution. Totalt gick socialtjänsten back med 22 miljoner kronor.

Också heroin har upptäckts, något som varit i princip osynligt tidigare.

– Är det så att man använder heroin blir man sällan kvar i stan annars. Det har varit ett ytterst fåtal men blivit något litet vanligare, säger Tommy Lekedal, biträdande socialchef.

Både han och Pär Sundin menar annars att det är en viss typ av tungt narkotikaklassad tablett som är det stora bekymret. Missbrukarna som äter detta är mycket slitnare än förr, säger Pär Sundin.

– Vi har sett det här ett tag. Det är mellanskiktet, inte de äldsta och inte de yngsta utan de i mitten som använder det och varje vecka tar vi burkar i beslag.

Han säger att det är ett preparat som används av amfetaminmissbrukare för att komma ned i varv och som gör dem helt frånvarande.

Läs också: Pressat läge för socialtjänsten – extrakostnader för miljoner