Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Het debatt om sjukvården i Hede-Vemdalen

Det blev en bitvis het debatt när primärvården diskuterades i Hedeviken. Men när krutröken lagt sig verkade alla politiker vara eniga. Fjällhälsan i Hede ska vara kvar.

Med anledning av landstingets etablering på Vemdalsskalet inbjöd föreningen som driver Fjällhälsan ansvariga politiker och allmänhet till ett möte under onsdagskvällen. Frågan är het och intresset från allmänheten var stort då över 100 personer trängdes på GT-gården i Hedeviken.

Satsningen på Vemdalsskalet blev en bra affär för landstinget. Men för Fjällhälsan betydde det minskade intäkter vilket skapat oro. Inte bara i föreningen som driver Fjällhälsan utan även hos ortsborna. Man är rädd om sin hälsocentral som landstinget ville lägga ner år 2006. Driftiga krafter bildade då en ekonomisk förening som sedan drivit verksamheten. Nu menar man att landstinget hotar verksamheten genom att ta det bästa ur kakan. Skidturister från andra län ger fina pengar i kassan vid läkarebesök.

– Vi vill visa vilka konsekvenser det här får. Tvingas vi lägga ner kommer det samhällsekonomiskt kosta minst 13 miljoner kronor varje år. Det handlar om skatteintäkter, arbetstillfällen och den merkostnad som människor får om hälsocentralen i Hede läggs ner, sa Bengt Liljemark, ordförande i den ekonomiska förening som driver Fjällhälsan.

Han som många andra i Hedeviken menade att landstinget kör med osund konkurrens. Hur ska ni ordna till det här var frågan till landstingspolitikerna, och hur tänkte ni när beslutet togs om en etablering på Skalet?

Mona-Lisa Norrman (V), Ann-Marie Johansson (S), Anna Hildebrand (MP), Christer Sivertsson (M), Lars-Erik Olofsson (KD), Mats El Kott (FP) och Marianne Larm-Svensson (C) fanns på plats för att svara på frågorna.

– Det var inte vi politiker som tog beslutet att stata på Vemdalsskalet. Efter en förfrågan från Skistar togs beslutet av vår primärvårdsavdelning, vilket var helt i sin ordning, sa Ann-Marie Johansson.

– Det duger inte att skylla på tjänstemännen. Vi politiker har större ansvar än så. Nu måste vi se till att Fjällhälsan får förutsättningar att vara kvar, kontrade Christer Sivertsson.

– Slås Fjällhälsan ut får det väldiga konsekvenser för de som behöver sjukvård mer än de tre-fyra månader som det är öppet på Skalet.

Panelen var tämligen överens om att Fjällhälsan ska finnas kvar.

– Jag tycker det borde finnas utrymmen för samarbete och lösningar. Min åsikt är att vi politiker ser till att det startar en ordentlig dialog mellan alla parter, sa Marianne Larm-Svensson.

Den mest uppmärksammade kommentaren under kvällen hade folkpartisten Mats El Kott. Han menade att landstingets satsning var lysande.

– Om det är så viktigt att starta en filial. Gör det i Bruksvallarna eller Lofsdalen, där finns det också turister, sa han till de styrande på Fjällhälsan och några tunga suckar hördes i salen.

Kvällens avslutades med en rak fråga till politikerna. Vill ni jobba för att Fjällhälsan blir kvar?

På den frågan svarade alla partiföreträdare ja.

Enligt Bengt Liljemark finns i dag tre tänkbara alternativ.

* Fjällhälsan driver mottagningen på Skalet

* Landstinget tar över hälsocentralen i Hede

* Fjällhälsan stänger hälsocentralen

Christer Sivertsson och Lars-Erik Olofsson (KD) gav klart besked att det är alternativ ett som gäller. De övriga passade på frågan men lovade att jobba för att Fjällhälsan blir kvar.

Det troliga är att det första alternativet blir aktuellt

– Jag och andra inblandade, har inget emot om Fjällhälsan driver mottagningen på Skalet, sa Skistars destinationschef i Vemdalen, Torgny Svensson efter mötet.