Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Het konst i världsklass på Grädda

Fredag kväll är det vernissage för sommarens utställning på Grädda i Åre. Det är ung het världskonst som kommer ställas ut.

Sex konstnärer kommer under sommaren ställa ut sina verk under rubriken "Ung het världskonst och kall lokal glass". Jimmy Dahlberg är kurator för utställningen.

– Jag har valt ut konst som jag själv är väldigt förtjust i. Det är några av mina favoritkonstnärer helt enkelt, förklarar han.

Jimmy kommer själv ställa ut konst från den norrskensinspirerade serien "Fri energi".

– Det är några spraymålningar men även ett fotat självporträtt som är printat på borstat aluminium. Det är från när jag själv upplevde norrsken för första gången.

Delar av hans serie har tidigare visats på Lars Bolin Gallery och på Galleri Mono.

Jimmy Dahlberg är även aktuell på andra håll. I Edsåsdalen står en av hans skulpturer i skidbacken. Det är på kulturvandringen Konst (-ig) Stig som besökare kan uppleva konst i naturen längs en 800 meter lång stig.

De andra världskonstnärerna som ställer ut är:

Konstnären Ekta (Daniel Götesson) som är representerad av Galleri Thomassen och har ställt ut, samt målat höga husfasader på flera platser i världen.

Ollio (Jonathan Josefsson) är inköpt av Göteborgs Konstmuseum, Röhsska museet med flera och är flitig utställare i Sverige och utomlands.

Nils Kristofersson har ställt ut i bland annat Berlin och Chicago. Han har även målat utsmyckningar med Ekta och Ollio på Östersunds Skidstadion nu i sommar.

Emma Löfström är verksam i Stockholm och i London och hon har bland annat ställt ut på Yinka Shonibare MBE’s Guest Projects i London.

Henrik Eriksson fick i år Härke Konstcentrums stipendium och utställningen på Grädda blir hans första i länet.

Det blir en utställning med hög nivå, fylld av verk från skickliga konstnärer.

Utställningen kommer hänga på Grädda fram till 26 september.

– Det är en väldigt bra utställning och det ligger mycket jobb bakom så vi vill att så många som möjligt ska hinna se den, avslutar Jimmy Dahlberg.

• Vernissage, fredag 4 juli, 19.00.