Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hetsigt när skolbeslut togs

Ope skola läggs ned. Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet drev igenom nedläggningen med stöd av Vänstern.

– Det känns inte bra att lägga ner en skola, men i och med beslutet har vi sparat två skolor, sade Bogna Wojtkiewicz Adolfsson (C).

Annons

Skolpolitikerna delas i två helt skilda läger när barn- och utbildningsnämnden hade möte under onsdagen. Satsning ställdes mot nedläggning.

30 miljoner kronor ville Moderaterna och Folkpartiet investera i skolorna i Ope, Bringåsen och Ångsta.

Medan de som styr nämnden, alltså S, C och MP vill lägga ner Ope skola, rusta i Bringåsen för 10 miljoner och inte ta något beslut alls om Ångsta.

Stämningen var stundtals irriterad runt mötesbordet.

Beslutet till slut blev som de styrande ville.

– Nu är ett beslut taget. Jag tror det i slutändan blir bättre. Nu startar förvaltningen en dialog med skolan i Ope och Ängsmogården om hur man bäst går till väga för att göra övergången så bra som möjligt, säger Björn Sandal (S), nämndordförande.

Bogna Wojtkiewicz Adolfsson (C) som leder nämnden tillsammans med Björn Sandal verkade nästan lättad efter nämndmötet. Även om hon hade varit med om att besluta om skolnedläggning.

– Att lägga ned en skola känns inte bra. Men vi har också tagit beslut om att investera i Bringåsen som är en fantastisk bygd med inflyttning och många barn, säger Bogna Wojtkiewicz Adolfsson.

Den här gången ska det inte bli ett skolbeslut som rivs upp i kommande beslutsnivåer.

– Jag utgår från att vi tagit ett beslut i nämnden som vi kan ta hela vägen, säger Björn Sandal.

Vad som inte är avgjort med gårdagens beslut är vad som sker med Ångsta, som skolutredningen föreslår ska läggas ned 2016.

Överenskommelsen mellan C och S rör det som ska ske under 2014. Det vill säga förändringar för Bringåsen, Ope och Ängsmogården. Inte Ångsta skola.

Centern anser att de räddat skolan från nedläggning nu. En skola partiet vill ha kvar på sikt.

– Det har vi tydligt deklarerat, säger Bogna Wojtkiewicz Adolfsson.

Socialdemokraterna menar däremot att hela skolområdet Brunflo, dit Ångsta hör, ska ses över, så vad som händer med Ångsta är en senare fråga.

Oppositionen sågar helt skolnedläggningar just nu och håller fast vid att en ordentlig utredning av utomstående ska göras först.

– Nu hamnar Ångsta i en Ope-situation, säger Pär Löfstrand (FP).

____________________________

Ope skolas långa vandring mot nedläggning

Känns det som att Ope skola har hängt löst förr? Det är inte bara en känsla. Här följer en resumé över några av de viktigaste milstolparna på vägen.

1999 Skolpolitikern Leif Persson (S) förutspår konflikt mellan stad och land sedan elevantalet börjat minska i ytterområden och glesbygd. "Vi måste ställa skolor mot varandra. Målsättningen är att ha kvar småskolor för de spelar en viktig roll för byn".

Skolpolitikerna JanAnders Mattsson (M) säger att småskolor på landet ska värnas så länge det minskade elevantalet inte går ut över kvaliteten.

2000 Klass sex i Ope skola flyttas till Ängsmon.

2002 Fem skolor hotas i en utredning som pekar ut Högarna och Ringsta, två av skolorna Böle, Marieby, Ångsta, Tandsbyn och Fåker, samt eventuellt också Bringåsen, Ope, Lillsjöhögen eller Odenslundsskolan.

2003/2004 Utredning som behandlar alla skolor. Förslaget går hela vägen till fullmäktige där skolan som stjälper förslaget är Tandsbyn.

2007 Utredning som pekar på att skollokaler måste renoveras och byggas om. Sedan kom finanskrisen som satte stopp för investeringar.

2010 Efter krisen ny utredning om skollokaler. Alternativ till renoveringar kan vara nedläggning, påpekade utredningen. Ope finns med.

2011 Rödgröna majoriteten i barn- och utbildningsnämnden beslutar sig för att lägga ned Ope.

2012 Frågan går vidare till Kommunstyrelsen. Efter att ha varit överens före lunch backar ledamöterna plötsligt och bestämmer sig för att skjuta på nedläggningen till i mars. Formella skälet - att underlaget till medborgarförslaget inte hade varit komplett.

2012 I januari kommer en ny utredning som säger att någon av Fagervallen, Körfältet, Odenslundsskolan eller Tavelbäcken borde kunna läggas ned. Förutom att lägga ned Ope förstås.

2012 Kommunen får en ny majoritet mitt under mandatperioden och i mars kommer S, MP överens med sin nya partner C att inte röra Ope skola under läsåret 2012/13. Därefter "i dialog med föräldrar hitta framtida lösning".

2013 I september föreslår en ny utredning nedläggning av Ope, Bringåsen och Ångsta.

Under onsdagen beslutade Barn- och utbildningsnämnden att lägga ned Ope skola. Nu går frågan vidare.