Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hettan troligen över för i sommar

"Det varmaste jag varit med om", har svettiga svenskar utropat i veckan. Men värmeböljan, som i dag är över, är knappast unik.

– Ett par gånger per årtionde har vi något liknande – 97, 02 och 06 var rekordvarma, så visst har vi ibland varma perioder under somrarna, säger Sverker Hellström, meteorolog på SMHI.

Temperaturen har varit stigande det senaste århundradet och därför är många värmerekord färska. Men det svenska värmerekordet, 38 grader i Målilla, håller ändå i sig sedan 1947.

Under den senaste dryga veckan har större delen av landet haft över 30 grader, vilket fick SMHI att gå ut med värmevarningar. När värmeböljan nu kan summeras vinner Hökmarksberget i Västerbotten temperaturligan, med 33,9 grader, högst i år. I länet är det högsta noteringen sedan 1968, då Skellefteå hade 34,2 grader.

Det har varit tropiska nätter, då temperaturen inte understiger 20 grader, vid kusten under hela värmeböljan. Även platser längre in från själva kustbandet, som Luleå, Umeå och Stockholm har haft tropiska nätter.

Mycket talar för att det inte kommer en ny värmevåg i sommar. Den närmaste perioden blir svalare.

– Och efter den 15 augusti är det en liten aning mer höstlikt, det är sällan man får de varma perioderna så sent, säger Hellström.