Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hildebrand (MP) vill ha besked om folkhälsoarbetet

Det blir ingen ny långsiktig utvecklingsplan för folkhälsa inom landstinget den närmaste tiden. Det ställningstagandet ifrågasätts av Anna Hildebrand (MP).

Landstingets befintliga folkhälsopolicy är funktionell och dessutom är en ny mandatperiod med regionbildning i antågande. Så motiverar fullmäktiges beredning för demokrati och folkhälsa att den i det här läget inte kommer att begära att få arbeta fram en långsiktig utvecklingsplan för området folkhälsa.

Det har fått Anna Hildebrand att reagera. I en interpellation till landstingsrådet Harriet Jorderud (S) skriver hon att folkhälsa är politik och att det är genom ett långsiktigt och målmedvetet folkhälsoarbete som ohälsotalen kan minska samt att folkhälsa också är en påverkansfaktor för den regionala utvecklingen.

Anna Hildebrand påpekar att ohälsotalen i Jämtlands län är höga. Samtidigt framhåller hon att det pågår ett digert folkhälsoarbete och att länet i flera avseenden har varit föregångare. Men hon anser att det saknas en övergripande plan för folkhälsoarbetet och därför vill hon ha besked av Harriet Jorderud om det är så att det inte längre finns en politisk ambition att upprätta en långsiktig utvecklingsplan för folkhälsoområdet.