Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hildes nattliga trilskande fick stora återverkningar

Höststormar är mer rutin än unika företeelser, men norska Hildes framfart var ändå av det mer spektakulära slaget.

Kullfallna träd, strömavbrott, teleavbrott, stängda broar, färjor och järnvägar vittnar om en lördagsnatt med dramatiska inslag. Tack och lov tycks Hilde ha nöjt sig med att ställa till materiella skador – tur i oturen, om uttrycket tillåts.

Strömavbrott är aldrig trevligt. Det får en omedelbar påverkan och vid längre uppehåll i strömförsörjningen sätts normala livsbetingelser snabbt ur spel om varken spis, element eller glödlampor behagar fungera.

Nu är inte helgens storm av samma dignitet som exempelvis Gudrun i januari 2005, men i vissa likheter finns. Gudrun och Hilde kom västerifrån, virvlade i gång ute över Atlanten, fortsatte via Norge och nådde Sverige nattetid.

Hilde var inte i närheten av Gudruns styrka och omfattning, men trilskades ändå ordentligt över Norrlands inland. E45:an norrut var ett påtagligt exempel där träd vräktes över vägbanor och ansvarig personal fick tillbringa många nattliga timmar med motorsågen i högsta hugg för att tillsammans med traktorer och lastbilar forsla bort det värsta från vägbanan.

Järnvägsnätet västerut från Östersund stängdes delvis av i förebyggande syfte, en klok åtgärd.

Ångaren Thomée låg för vinterankar i Arvesund men dess förtöjningar klarade inte heller stormbyarna. Hon slet sig, drev vind för våg in i en annan vik men rapporteras infångad, om än säkert med blessyrer.

Jobbigast har ändå elbolagens jourpersonal det sådana här gånger. Där handlar det om kloka överväganden i fråga om snabb felavhjälpning kontra att aldrig dagtinga med sin egen säkerhet.

Ska vi gå in på avdelning metrologi känns de senaste dygnens tvära väderomslag mest bara som en bekräftelse på vad de flesta av oss känner inombords: Klimatförändringen är över oss med hull och hår, för hur annars förklara plus elva-tolv grader i Östersund en lördag i mitten av november? Som tolv timmar senare följs av en hejdundrande storm?

Rena carambolaget drabbade Östersunds skidskyttestadion där mediehusets byggnadsställningar på ett ögonblick förvandlades till plockepinn och rasade in över den nybyggda skjutvallen. En vecka före skidskyttefesten såg Östersunds skidstadion minst av allt inbjudande ut. Här väntar en massa extrajobb, som dessutom i slutänden kostar mycket pengar.

Någon fara för tävlingarna är det varken utifrån förödelsen efter Hilde, eller att snötillgången blir för knapp. Men vi vill ju ha vinter, kyla och vitt på backen för feststämningens skull när allt drar i gång kommande helg.

Kaos på skidskyttestadion var det i går söndag förmiddag sedan stormen Hilde brutit sönder byggnadsställningar som i sin tur rasade ner över den nya skjutvallen. Stormvädret tog sig många olika uttryck.