Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hilma W Danielsson

Förra distriktssköterskan Hilma W Danielsson har avslutat sitt långa och innehållsrika liv. Hon blev 91 år.

Hilma föddes 1922 på Vallen i Vemhån som yngsta barnet i en syskonskara av åtta. Det var ett strävsamt liv där barnen tidigt fick lära sig att bidra till familjens överlevnad.

Redan som ung var Hilma nyfiken på livet och ville se mer än Vemhån. I unga år tog hon plats som barnflicka i Stockholm. På Hola folkhögskola fick hon huslig kunskap. Men hon ville mer. 1951 var hon klar med sin sjuksköterskeutbildning i Östersund och det var under den tiden hon träffade blivande maken Ivar som blev henne kär livet ut.

Sin första anställning som sjuksköterska fick hon vid Svegs lasarett. Sveg var också den ort som paret bosatte sig på.

Hilma och Ivar gifte sig 1952 i Vemhån. 1954 kom dottern Margarethe till världen. Fyra år senare kom sonen Lars.

Ivar startade 1954 tillsammans med en svåger en radio- och tv-affär i Sveg. Hilma ville dock utvecklas ännu mer i sitt yrkeskunnande och 1964 tog hon examen som distriktssköterska, vilket hon förblev fram till sin pensionering.

Hilma var under sin levnad engagerad i många föreningar, till exempel Röda korset, politiken, kyrkan (speciellt inom Svegs missionsförsamling) samt Astma- och allergiförbundet. Hon medverkade under många år i sångkören Optimisterna. Dikt- och sångskrivning samt konstnärligt målande är exempel på annat som intresserade Hilma.

Ord som kan beskriva Hilma är omtänksamhet, omvårdad, humor, nyfikenhet och engagemang.

Hilma är av oss djupt saknad men i ljust minne bevarad.

Familjen