Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Himmelsk Hörnfeldt förgyllde Ferlin

Hur många östersundare åker in till länsbiblioteket en vanlig grinig marskväll för ett timslångt program om Nils Ferlin?

Tja, sådär fem–sex stycken, lite beroende på hur man räknar.

Nästan ingen, alltså.

Och jag kan bara beklaga alla som inte var där i går för det anspråkslösa men finstämda programmet ”Googles” med recitation av Esbjörn Ogevall och små historiska utläggningar av Erik Rääf om poeten.

Och kvällens verkligt magnetiska behållning var musiken.

Att få höra Lasse Hörnfeldt improvisera ett tiotal små stycken på sin altsax var värt inträdet flera gånger om.

Med fjäderlätt vemod, busiga krumsprång, kaskader av små drillande tondroppar som regnar ut i rummet lattjar han fram musik som borde fått även den jazzhatande Ferlin att dra på munnen av förtjusning.

Hörnfeldts spel är en gåva, precis som Ferlins poesi.

De tre herrarna har tidigare samverkat i olika konstellationer med liknande program om Harry Martinsson, Stig Dagerman och andra – man har även haft en förövning om Ferlin i Torvalla.

Men då var det fullsatt.

och kunnig, absolut inte skönmålande och rentav lite giftig när han önskar slippa höra Ferlin förvandlad till allsångspoet.

Esbjörn Ogevall läser okonstlat, urvalet blandar kända och okända texter och det är bara att beklaga att publiken uteblev.

Å andra sidan fick vi som kommit ha Hörnfeldt för oss själva, en klenod av yppersta märke.

Arrangerande länsbiblioteket, ABF-Z, Estrad Norr och Jazz i Jemtland ska ha all heder av initiativet. Mer sådan folkbildning i det lilla formatet, tack.