Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hingstpremiering på Wången

Efter att det legat nere de senaste 18 åren togs en gammal tradition åter upp på Wången i helgen. Totalt 21 hingstar skulle upp till bevis.

Mycket var som förr i tiden. Det var stor trängsel av både hästar och hästfolk. Den så kallade vårmönstringen har alltid lockat de stora skarorna. Det gjorde den redan 1903 då hingstar premierades för första gången på Wången.

– Elaka tungor hävdar ju att den nordsvenska brukshästen är på utdöende, men jag tycker att det stora intresset för premieringen visar på motsatsen, säger Magnus Gustaphsson, ordförande i arrangörskommittén.

Hingstpremiering handlar om att avelsvärdera hästarna för att bestämma vilka individer som ska föra rasen vidare.

– Vi ser bland annat till exteriören, benställning och temperament. Dessutom körprov för flera av hingstarna samt domarkritik, säger Gustaphsson.

Premieringen i helgen omfattade åtta raser, nordsvenskar, gotlandsruss, shetlandsponnies, ardenner, American Curly, Rysk Basjikir, arabiskt fullblod och jättenrasen Shire. De mest långväga gästerna kom ända från Jönköping.

– Nordsvenska hästar har haft en svacka en tid. Men jag tror det gäller generellt för alla hästar. Det går upp och ner, inte så alarmerande. Orsaken till nedgången är den allmänna konjunkturen men också konkurrens från importerade hästar. I dag importerar vi lika många hästar till Sverige som vi producerar själva. Starka krafter lyckas marknadsföra de utländska hästarna bättre än vad vi kanske mäktar med, förklarar Gustaphsson.

Själv håller han nordsvenska hästar högt.

– En populär, allsidig häst som i dag inte bara används i skog och jordbruk utan ännu mer som ridhäst, avslutar han.