Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hinner inte dementera ryktena på Facebook

Migrationsverket går ibland ut och bemöter felaktiga påståenden om Sverige. Men det är helt ogörligt att hålla koll på allt som sprids på nätet.

– Det finns 10 000-tals Facebooksidor som sprider helt verklighetsfrämmande uppgifter om Sverige. Vi har ingen chans att bevaka och bemöta allt som skrivs där, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Men när felaktiga uppgifter får fäste och på så sätt påverkar flyktingsflödena så går Migrationsverket ut via sina egna kanaler. De har ingen egen Facebook men däremot Twitter och en egen hemsida.

– Om vi ser till syrierna så är det fortfarande många som kommer, men vi ser en tydlig minskning, säger Bengtsson.

Han tror att det kan bero på att uppgifter som nu sprids berättar att Sverige inte alls motsvarar flyktingsmugglarnas förskönande bild.

– Tyskland har valt att behandla syrierna i en egen fil och där får de uppehållstillstånd inom ett par månader. I Sverige särbehandlas de inte i förhållande till andra flyktingar och när systemet är så ansträngt som det är i dag så har vi långa väntetider till och med för barnfamiljer.

– Det här är uppgifter som också fått spridning på nätet och som sannolikt ligger bakom att vi i ser en minskning av just syrier, förklarar Fredrik Bengtsson.

Här är de rena lögnerna som lurar flyktingar till Sverige

Jens Nilsson: EU:s största misslyckande

Falska pass en egen industri