Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hissmofors finansieras med elcertifikat

Elcertifikaten kom till för att uppmuntra ny, grön el.

Därför får inte gammal vattenkraft några bidrag. Ändå kan Jämtkraft räkna med cirka 1 miljard kronor för Hissmofors.

Annons

Jättebygget är snart klart i Hissmofors. Den gamla kraftstationen, bolagets största, har ersatts med en helt ny. Det är Jämtkrafts största investering på många år och bygget som startade 2011 kostar 1 miljard kronor.

Jämtkraft kan räkna med att få i princip hela investeringen betald på 15 år. Av sina och andras elkunder.

Elcertifikaten infördes 2003 som en stimulans till förnybar el. I stället för att bidragen tas ur statskassan betalar elkunderna genom att en del av elpriset går som bidrag till förnybar produktion.

Elcertifikaten betalas ut under 15 år till sol-, vind-, bio- och viss vattenkraft. Vattenkraft har det varit en del debatt kring.

För några år sedan avslöjade Uppdrag Granskning att nästan 80 procent av alla bidrag till den nya elen hade gått till gamla kraftverk.

När gamla kraftverk revs och byggdes upp igen kunde bolagen få bidrag för den nygamla elen.

– Vi ville göra en annan tolkning, men tyckte inte att vi kunde det med rådande lagstiftning, förklarar Roger Östberg på Energimyndigheten.

Nu har reglerna gjorts om för att stoppa gamla kraftverk från att få elcertifikat. Endast den produktionshöjning som kommer på köpet vid renoveringen får räknas. I Jämtkrafts fall skulle det betyda att Hissmofors kan få elcertifikat för 10 Gigawattimmar. Det gamla verket gav 310 GWh och det nya kommer att ge 320 GWh.

Men det finns en smal övergångsregel. Och den ser Jämtkraft ut att ha träffat mitt i prick. De projekt som fick sina miljötillstånd före 1 januari 2012 bedöms enligt den gamla lagen.

För Jämtkraft betyder det att 320 Gigawattimmar får ett bidrag under 15 år. Om varje elcertifikat ger 250 kronor betyder det 1,2 miljarder kronor.

Tommy Borgh är chef för elproduktion vid Jämtkraft.

Hade ni byggt om Hissmofors om ni inte hade fått elcertifikaten?

– Elcertifikaten är sekundära. Vi var tvungna att göra något för att säkerställa kraftverket. Berggrunden sväller och vi hade skador på vitala delar av betongkonstruktionen.

Räknar ni med 250 kronor per elcertifikat?

– Nej, det är högre än vad vi har räknat med.

Men får ni ändå Hissmofors gratis?

– ... Ja, regelverket säger att vi har sätt att söka elcertifikat. Värdet varierar så det är svårt att säga hur mycket det blir. Det hade varit tjänstefel av mig att inte göra ansökan.