Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historieätarna spelar in på Jamtli

Historieätarna spelar in delar av julkalendern på Jamtli. Men hur lyckades Jamtli locka hit Sveriges mest älskade program?

Charina Knutson är 1:a antikvarie på Jamtli och är väldigt glad över att Historieätarna spelar in delar av årets julkalender på Jamtli.

– Både julkalendern och Historieätarna har varit en dröm för oss i många år, säger hon.

Det var när seriens producent Karin af Klintberg var på en konferens på Jamtli i februari som Charina Knutson passade på att visa upp museets historiska miljöer för henne.

– Vi har ju miljöerna och rekvisitan redan som det bara är att hoppa in i, säger Knutson.

Se klipp ur årets julkalender här

Karin af Klintberg gillade miljöerna så mycket att hon beslutade att en inspelning skulle göras där.

Årets julkalender är alltså Historieätarna för, med och om barn. Historien mellan 1015 och 2015 ska skildras på 24 avsnitt och mat ska precis som i "vanliga" Historieätarna stå i centrum.

Denna gång ur barns perspektiv, vilket Historieätarna inte har fångat in tidigare.

Att göra SVT:s julkalender har Karin af Klintberg kallat "det mest ärofulla uppdrag jag fått". Att få lära barn vettiga saker på en fin sändningstid gör att jag känner både ansvar och ödmjukhet inför uppgiften, sade Karin af Klintberg i en intervju i Dagens Nyheter i oktober.

För även om det är tv-serier som Historieätarna, Värsta språket och Landet brunsås som Karin af Klintberg kanske är mest känd för, så är det barnprogram som lärt henne det viktigaste om att berätta om så kallat smala ämnen som språk och historia så att många blir intresserade.

– Det sitter i ryggmärgen att man inte ska prata om något utan att visa hur. Jag vill också väcka en känsla hos den som tittar för det gör den öppen att ta till sig det man berättar, sade Karin af Klintberg när hon föreläste på Jamtli.

Humor är också något som Karin af Klintberg ofta använder sig av i sina produktioner. Det och mycket visuella lösningar och överraskningar har blivit hennes signum.

Det folkbildande och pedagogiska draget hos henne stämmer väl överens med Jamtlis inriktning liksom många andra museers.

– Jag tror vi har många beröringspunkter, säger Karin af Klintberg.

I julkalender ska programledarna Erik Haag och Lotta Lundgren äta sig genom historien. Ramberättelsen är det som händer i en familj över ett år.

Det är samtidigt en kronologisk berättelse som startar år 1015 och slutar 2015. Dessutom följer avsnitten årets månader, så årstiderna ska växla från vinter till vår, sommar, höst och vinter igen för att avsluta på julafton i nutid.

Och det är vintern som produktionsteamet vill åt på Jamtli.

– Ja, det är snön som lockar oss, säger projektledaren Caroline Landerberg som ändå är väl medveten om hur snöfattigt det är i Östersund just nu.

Att få film- och tv-produktionsbolag att upptäcka vad Jamtli har att erbjuda dem är ett arbete som enligt Charina Knutson pågår hela tiden, om än på en vad hon kallar är en lågintensiv nivå.

– Det är svårt att få folk att ta "omvägen" till Östersund, så vi måste passa på när de är här, säger hon.

Nu är inte det här första gången det spelas in på Jamtli. I höstas spelades finalavsnittet av TV4:s "Sveriges skönaste gård" in på museet. Nu har Jamtli fått flera kontakter i film- och tv-branschen och förhoppningen är fler inspelningar.

– Det är jättebra att få kontakter i den branschen eftersom vi har miljöerna och det ger oss synlighet, säger Charina Knutson.

Inspelningarna börjar på Jamtli nästa vecka och vid jul kommer jämtar och härjedalningar kunna se sitt museum på tv.

Se klipp ur årets julkalender här