Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historien om Maths O Sundqvist

Kungen av Jämtland, finansmannen, operaälskaren och tidningsägaren. Maths O Sundqvist har haft många roller och namn under sitt liv.

Men för fyra år sedan förlorade han sitt företagsimperium.

Annons

Maths O Sundqvist föddes 23 oktober 1950 i Kaxås. Redan som 30-åring började han bygga upp sin aktieportfölj och sitt blivande företagsimperium. Detta gjordes med pengar från försäljningen av familjens bolag Krokomsbussarna.

De 8,7 miljonerna satsades bland annat på fastighetsköp och aktier. Han köpte Jämtlamell, Sandström och Ljungqvist och aktier i börsraketen Hexagon. Med tiden skulle han vara ägare till en stor del av fastigheterna i centrala Östersund.

Men Maths O Sundqvist var inte rädd för att våga släppa taget om finansvärlden. Läsåret 1998–1999 studerade han klassisk sång på Birka folkhögskola. Under många år turnerade han tillsammans med Lindqvistarna. På stenbrottet i Marieby, i kyrkor och i äldreboenden fanns hans scener.

Trots intresset för finansvärlden utanför länet har Maths O Sundqvist alltid setts som en person som vill vara med och utveckla Jämtlands län.

– Jämtland har goda förutsättningar. Det som är spännande är om jämtlänningar, tillsammans med andra, kan göra något bra för länet, sa han i en intervju 2005.

Exemplen på hans intresse för Jämtland är flera. När Länstidningen hamnade i ekonomiskt trångmål gick han in i december 2003 och köpte tidningen.

När idén om en stor anläggning på Östberget på Frösön lanserades, lovade han att vara med och finansiera Björntanden. Någon tand på berget blev det dock aldrig. Luften gick ur projektet och fokus hamnade på annat.

Det gick bra för Maths O Sundqvist under många år. Börsåret 2004 blev ett lysande år. Hans förmögenhet uppskattades till 2 miljarder kronor. I ett flera sidor långt reportage i Dagens Industri kallades han för kungen av Jämtland.

– Kung, patron. Det är bara lustiga ord. Det är inget för mig, sa han till ÖP.

• Vad skulle du själv vilja bli kallad?

– Jag är ju för fan bara en vanlig grabb från Kaxås.

Framgångssagan fortsatte 2005. De goda affärerna ledde till att han köpte in sig i det norrlandsbaserade fastighetsbolaget Norrvidden under våren 2005. Och han hamnade på Dagens Industris miljardärlista. Något som han inte var så värst imponerad över i en intervju i ÖP.

– Det är bara nys sådant där. På en balansräkning finns det två sidor, en tillgångs- och en skuldsida, sa han och fortsatte:

– Jag är företagare. Om det ena dagen är si så är det andra dagen så, det intresserar mig inte.

Men allt var inte en dans på rosor. På Länstidningen var det bråk. Den dåvarande ledarskribenten Peter Swedenmark sades upp under tumultartade former. Golvfabriken i Bräcke gick på knäna och på hösten läggs sågverket Backe trä ner. Nedläggningen i Backe gjorde 35 personer arbetslösa, ett hårt slag mot en liten ort.

Men Maths O Sundqvist fortsatte blicka framåt. I september blev det klart att han tillsammans med Peab köpte gamla I 5. Stadsdel Norr skulle namnet bli och här skulle det byggas radhus och villor.

– I första hand är det här ett känslomässigt intåg. Men blir det en slant över så gör det ingenting, sa Maths O Sundqvist.

Strax därefter köper han in sig i stolpfabriken i Kälarne. Fastighetskungen vill fortsätta vara också en träkung.

När han kunde summera 2005 så hade hans förmögenhet ökat till 2,8 miljarder kronor.

Expansionen av imperiet fortsatte 2006 och 2007. Hans imperium var nu värderat till 9 miljarder kronor, en fyrdubbling på några få år. Men samtidigt kom larmsignaler om att aktieaffärerna gjordes med lånade pengar.

Under hösten 2007 ökade värdet till 12,3 miljarder kronor. Men några månader senare vände det. I januari 2008 hade börsen rasat och värdet på aktierna minskat med närmare 3 miljarder kronor. Maths O Sundqvist koncernbolag visade sig ha 5 miljarder i skulder.

I juli så står det klart att Skrindan har en svajig ekonomi med 17 miljarder i tillgångar och 12 miljarder i skulder. Bara under 2007 betalade företaget en halv miljard i räntor på olika lån.

– Börsvärdena har gått snett, det är som det är. Det är risk och möjligheter i allt man gör, sa Maths O Sundqvist.

Under hösten 2008 står det klart att banken Carnegie hade lånat ut 1 miljard till Maths O Sundqvist. Banken vacklade under tyngden och tvingades be Riksbanken om ett lån. Finansinspektionen började genomföra en granskning av Carnegies lån till Maths O Sundqvist.

I november dras Carnegies banktillstånd in och läget blir akut värre. Staten går in som ägare via Riksgälden och vill sälja Carnegie. Men det går inte eftersom Skrindans skuld fortfarande är obetald. Maths O Sundqvist ställs inför ett ultimatum: Gå i personlig konkurs eller överlåta Skrindan.

– Jag utmålas som orsak till Carnegies problem. Men jag sänkte inte Carnegie. Carnegie sänkte sig själva genom bristande rutiner och kontroll visar Finansinspektionens beslut – och jag dras med i kölvattnet, sa Maths O Sundqvist.

Under hela våren pågick det möten och förhandlingar bakom stängda dörrar. Men det var en pressad situation. Datumet 17 mars var satt till en offentlig auktion där Skrindan skulle auktioneras ut. Carnegies nya ägare ansåg att de lämnat ett generöst erbjudande.

– Vi var beredda att skriva av hela miljardlånet och låta honom behålla ett generöst belopp mot att vi skulle ta över Skrindan, sa Arne Berggren.

I Jämtlands län startades kampanjer till stöd för Maths O Sundqvist. Det var minst 1 700 personer som skrev på namnlistor till stöd för bygdens son. Men tiden rann ut. Natten mot 17 mars, dagen då Skrindan skulle auktioneras ut, skrev Maths O Sundqvist på en överenskommelse.

När han ringde ÖP vid ettiden på natten var han lättad och berättade att han skulle satsa på att bli rockstjärna. Men han var mer tystlåten om vad han skulle få behålla.

– Jag har reglerat min skuld och kommer att fortsatt äga vissa tillgångar i Jämtland.

Efteråt har det visat sig att han bland annat fick behålla slottet i Högfors utanför Häggenås. Och travhästarna. Han hade fortfarande det gott ställd och klassades som miljonär. Han fortsatte att ägna sig åt musik.

Nyligen visade det sig också att Maths O Sundqvist kanske hade rätt hela tiden. Hans bolag var värt långt mer än lånet till Carnegie. Överskottet på försäljningen av Skrindans tillgångar blev 719 miljoner kronor. Detta alltså efter att miljardskulden hade betalats av. Av dessa tog staten 599 miljoner kronor.

Den sista intervjun med Maths O Sundqvist publicerades i tisdags förra veckan i Affärer.

– Det staten tjänat på mina bolag visar att det aldrig varit någon kris i mina bolag, det var en påhittad kris, sa han.

Han kände sig tyngd av det faktum att han skrivit på ett sekretessavtal som förbjöd honom att berätta vad som egentligen hände den där våren 2009. Han såg fram emot barndomskamraten Dan Olofssons bok som kommer ut den här veckan.

– Han har varit med på hela resan. Han är en av de som varit omkring affärerna och sett vad som hänt, de som känner till allt har reagerat. Jag tror faktiskt inte att staten får göra på det sätt som man gjort, sa han.

Men Maths O Sundqvist fick inte uppleva boksläppet och reaktionerna på Dan Olofssons krav på en oberoende granskning av statens agerande mot Maths O Sundqvist.