Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historisk ceremoni i Krokom

Ett kors gjord av en patronhylsa som avfyrats mot människor i Liberia. Det var ett av flera föremål som göts ner i grunden till Krokoms nya kyrka.

Det hör inte till vanligheterna att det byggs en ny kyrka i länet.

– Ytterst ovanligt, säger en sprudlande glad kyrkoherde Mikael Sjödin till de trettiotal personer som på torsdagsmorgonen samlats för att bevittna en historisk ceremoni.

Som traditionen bjuder vid kyrkobyggen gjuter man ner en gammal grundsten i den nya grunden för att symboliskt länka samman gammalt och nytt. Grundstenen har man hämtat från den medeltida kyrkan på Rödön och den placeras rakt under det framtida altaret. Men det är inte bara sten och betong som Krokoms kyrkobesökare kommer att trampa på. Även en tidskapsel göts ner i golvet vid det högra koret.

– Det är ett väl tillslutet skrin innehållande lokaltidningar och församlingsblad, kommunvimpel, en lista på förtroendevalda i kyrkan, frälsarkrans, mynt, ett kors av en patronhylsa från Liberia, ikonbilder och slutligen ett stearinljus, berättar Mikael Sjödin.

Den som fick den stora äran att hälla betong över stenen och skrinet och slutföra gjutarbetet med grunden var den rutinerade betongarbetaren Lars Stenmark.

– Jag var med vid bygget av Föllinge kyrka efter branden men jag kan inte minnas att vi göt ner någon tidskapsel där, säger han fundersamt och fortsätter:

– Däremot göt vi ner lite traditionsenliga saker i golvet vid Thaipaviljongen i Utanede.

Arkitekten Karl-Erik Jonasson står och blickar ut över bygget. Det är han som har ritat byggnaden och trots att han har ritat kyrkor förr är detta den första som verkligen byggs:

– I beställningen stod det att byggnaden skulle se ut som en kyrka. Det kommer att bli en fin byggnad med grov grånad träpanel, behandlad med järnvitrol och med tydliga kulörer runt fönstren.

Krokom behöver en ny kyrka. Den gamla kyrkan hade gjort sitt och revs i somras Den nya beräknas att stå klar första oktober 2013.

– Det här är otroligt positivt, säger Kyrkoherde Mikael Sjödin och avslutar:

– Att det byggs en ny kyrka i Krokom är en stark symbol för framtidstro.