Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk dag när ”idrottskliniken” öppnade

/
  • Börje Olsson visar en del av den ur sjukvårdssynpunkt, ovanliga interiören som härrör från  den gamla A 4-tiden. Då var det här en materialbarack.
  • Operationslaget som i går skrev idrottshistoria. De utförde knäoperationer från 08.00 till 15.00. Från vänster: Ann Höglund (undersköterska), Krister Hjalmars (ortopedläkare), Majken Ferdér (operationssköterska), Kjell Nilsson (narkosläkare), Christel Nord (narkossköterska), Ulla Nilsson (narkossköterska).

Östersunds och Mellannorrlands första ”idrottsklinik” är en verklighet. Krister Hjalmars genomförde i går den första, historiska operationen på Idrottsmedicinska.

Annons

– Nu kan Charlotte Kalla eller Helena Jonsson gå tvärs över gården för behandling i stället för att åka till Stockholm, säger Göran Jonsson, ordförande i J/H-idrotten.

Börje Olssons nu fyraåriga privata sjukvårdsmottagning, Medicin Direkt, knoppar av sig i en unik idrottsortopedisk mottagning. Företaget vann den landstings-iscensatta upphandlingen och investerar nu 19 miljoner kronor i flytten till nya lokaler på Campus.

”Minisjukhuset” är inrymt i en av A 4:s gamla, numera ombyggda baracker. Två avancerade operationssalar står redo att ta emot patienter.

Idrottsmedicinska koncentrerar sig på knän, händer och fötter. Anders Södergrens ryggskada (diskbråck) i vintras hade alltså inte kunnat åtgärdas i Östersund.

– Vi jobbar bara med dagkirurgi. Det finns inte övernattning här, inflikar Börje.

En självklar målgrupp är länets idrottare, som nu får snabb behandling på hemmaplan.

– Vi får prioritera idrottare, men inte åsidosätta andra. Det är en balansgång. Plattformen är ortopediska patienter från landstinget och försäkringsbolag. Jag räknar med 80 procent vanliga ortopedfall, 10 procent motionärer och 10 procent tävlingsidrottare.

Uppdraget från Jämtlands läns landsting är att Medicin Direkt bland annat ska bedriva försäkringsfinansierad vård för att möta idrottsrörelsens behov.

– Individuella idrottare som utförsåkare, har ofta egna försäkringar och de blir riktiga vinnare. Lagidrottare har dock sällan egna försäkringar, vilket jag tycker är synd. Tyvärr räknar alltid lagidrottarna med att klubben ska betala. Här borde man ta ett större egenansvar för sin hälsa. Speciellt om man får ersättning för sin idrott.

Börjes förslag är att en del av ersättningen ska handla om sjukvårdsförsäkring. Totalt ser han bara vinnare med ”idrottskliniken”.

– Det finns jättemånga vinnare, inte minst landstinget som får mycket lägre kostnader. De slipper skicka patienter till Stockholm och får också chans att klara vårdgarantin.

Under 2008 tvingades Jämtlands landsting köpa ortopediska operationer i Stockholm/Uppsala för 26 miljoner kronor. Siffran stiger ytterligare om med resor och efterarbete.

– Här gör vi allt. Från ax till limpa, säger Börje som räknar med att Medicin Direkt kan överta ”Stockholmsuppdrag” för över 10 miljoner kronor.

– Givetvis vore det en höjdare att få bidra så att landstinget kan nå sitt 80-procentiga mål för vårdgarantipatienter och därmed skapa 14 nya miljoner för landstinget från vårdgarantimiljarden. Det är en morot.

”Idrottsmedicinska” i Östersund är en mycket ovanlig satsning i Sverige och den enda privata, opererande ortopedikliniken mellan Uppsala och Luleå. Upptagningsområdet blir alltså enormt.

– Nej, nej. Idén kom från Roger Olsson, överläkare på Östersunds sjukhus. Han är ideologisk pappa till idrottsmedicinska och har lyckats få politisk förankring. En annan anledning är SOK och professor Bengt Saltin, som krävde att det skulle knytas en mer avancerad idrottsmedicinsk verksamhet till Vintersportcentrum.

– Oh, ja! Vi får inte göra fel. Efter avtalsskrivningen i fjol har ett intensivt förberedelsearbete pågått där landstinget varit oerhört angeläget att allt ska bli rätt och hålla högsta kvalitet.

Idrottsmedicinska kommer bland annat att göra korsbandsoperationer, något som inte gjorts på ett år i Östersund.

Ortopedichef blir korsbandsexperten Mikael Östin, 42 år, under 15 år anställd på Östersunds sjukhus. De senaste åren har han jobbat på Södersjukhuset i Stockholm.

– Han är outstanding och som klippt och skuren för det här, säger Börje Olsson.

Mer läsning

Annons