Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historisk film – med trippel Jämtlandskoppling

Hallå där, Erik Hemmendorff, som prisades på filmfestivalen i Cannes.

Er film ”Turist” fick juryns pris i sektionen Un Certain Regard. Ni är därmed historiska – det är första gången en svensk film belönas med pris i denna prestigefyllda sektion.

– Hela prisceremonin sker ju på franska, så vi visste först inte vad vi fått för pris. Det var en otrolig avslutning på en händelserik vecka. Premiären var en sådan succévisning dit folk köade i timmar för att få komma in. Sedan fick vi så fina recensioner i de största internationella tidningarna, och distributörer slogs om att få köpa filmen. Alla verkade överens om att det var festivalens bästa film. Filmen slog kommersiellt på ett för oss helt nytt sätt. Vi siktade på Cannes, och tyckte själva att vi gjort en jättebra film. Det går knappt att komma längre än såhär, vi är såklart jätteglada. Det var tredje gången för oss på Cannes, så vi kunde ändå njuta av det. Jag visste inte om att ”Turist” var första svenska filmen att få priset.

Vad betyder priset för er och ert arbete?

– I bästa fall betyder det att vi kan ge tillbaks till alla som varit med och satsat på Ruben under alla år – för att de trott på oss. Det ger även ett lugn inför nästa projekt. Tack vare uppmärksamheten kommer vi att kunna söka finansiering på helt nya sätt. Vi hoppas att detta bara är början, och nu ska vi göra något som är riktigt bra.

Vad händer med filmen nu?

– Nu vill vi fortsätta den här bra känslan och återkoppla med Jämtland genom någon slags specialpremiär i Åre, kanske på Copperhill. Men det är bara en idé än så länge. Jag tror att alla festivaler i hela världen har hört av sig och vill visa filmen. Vi planerar också inför Sverigepremiären, men har inget datum än så länge.

Vad har du för sommarplaner?

Vårt bolag har ju många andra projekt i gång som vi jobbar med, så det blir blandat semester och jobb. Dessutom har vi börjat planera inför nästa projekt. Vi kommer inte att ändra vår inriktning. Vi vill göra Europeisk film från Norden – film som ska få ta tid att göra och som betyder något.