Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historisk kväll på Hede Folkets park

Rocklegendaren Chuck Berry får årets Polarpris. Uppåt 5 000 personer såg Chuck Berry på Hede folkpark den 8 juli 1989. En smått historisk kväll för alla rockälskare.

Människor hade kommit från hela Sverige för att se den legendariske rockartisten.

– Det skulle stå en Mercedes på flygplatsen på Frösön. Vi hade ett fasligt problem att skaka fram just den modellen men till slut lyckades vi hyra en Mercedes av rätt modell, säger Mats Bredesen, som tillsammans med de övriga i folkparkstyrelsen ordnade med besöket.

Chuck Berry körde bilen själv och det gick fort. Han gillade att gasa, årets Polarprismottagare och den numera 87-årige rocksenioren.

– Jodå, han kom som en kanonkula och dundrade förbi oss i minst 160 knyck, sa en av många parkbesökare som blev omkörd mellan Östersund och Hede.

Gänget på Hede Folkpark hade rustat upp rejält. När Chucken sladdade in bakom scen hade brandkåren i byn ställt upp för att skydda artisten. Men Chucken verkade trivas i Mercan och satt kvar i kärran i dryga 45 minuter tillsammans med en blond kvinna innan han öppnade bildörren och kunde andas lite fjälluft.

Nöjespappan Erik Persson, som låg bakom det mesta som hade med parken att göra, kunde äntligen hälsa honom välkommen. Det gjorde även de runt 5 000 besökarna och Chuck Berry bjöd på en historisk kväll. Charles Edward Anderson Berry, namnet som han föddes med, drog alla sina hits och verkade trivas i Hede även han den här kvällen. Att Chuckens gitarr kunde ha varit bättre stämd verkade de flesta stå ut med. Låtar som Maybellene, Roll over Beethoven, Johnny B. Goode, Carol och andra klassiker hördes i över hela byn. Och naturligtvis bjöd han på sin berömda "duckwalk" till publikens jubel.

Nöjespappan Erik Persson var naturligtvis nöjd efter kvällen.

– Visst hade han lite konstiga krav med en lyxig Mercedes och dessutom skulle han prompt ha en speciell säng att sova i. En sådan fanns inte i Härjedalen så Chucken fick bo i Östersund, sa Erik till tidningarna efter framträdandet.

Under många år lyckades Erik locka många populära artister till Hede. Hur han egentligen bar sig åt är det väl ingen som riktigt vet. Men nöjesnäsa hade han, Erik Persson.

– Det konstiga är att Chucken, Smokie, Dave Edmunds och Little Richard kostade oss mindre än det gage många svenska artister ville ha, berättade Erik Persson.

Under Chuck Berrys Sverigebesök 1989 var det förutom Hede endast Stockholm och Visby som lyckades boka honom.

Polarpriset 2014 går även till operaregissören Peter Sellars som tillsammans med Chuck Berry tar emot priset från kungens hand den 26 augusti.