Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk ÖFK-seger i kaosartad drabbning

/

Den historiska första segern i Superettan kom borta mot Gais efter heroiskt försvarsspel och en avslutning som hade allt.

– Det var en match vi uppskattade att spela, på en stor arena med en fientlig atmosfär, säger Ryan Gilligan som spelade en nyckelroll i slutminuterna.

Annons

Gamla Ullevi var långt ifrån välfyllt, men hemmapubliken skapade ändå ett rejält tryck när de försökte sjunga fram sitt Gais. Spelet ute på planen var en annan femma. Juanjo Hervías ordnade en drömstart för ÖFK när han skarvade in ledningsmålet på hörna, och bortalaget dominerade sedan stora delar av halvleken, och med mer skärpa i avsluten kunde man ha ökat på. De blottor Gais på förhand talat om att de skulle utnyttja gick inte att skåda hos Östersundslaget.

Men till andra halvlek skulle ex-allsvenska Gais ta över taktpinnen, och laget började trycka på för en kvittering. Det var framförallt via fasta situationer som hemmalaget kunde trycka tillbaka ett försvarande ÖFK. Kvitteringen kom allt närmre, men allt som oftast fanns en 23-årig ghanan på rätt plats för att rensa. Samuel Mensah hade överraskande placerats centralt i backlinjen i stället för som ytterback.

– De har ett farligt anfallspar, och vi tänkte att med Sam där ger oss möjlighet att gå lite tightare när vi vet att han är där och täcker upp. Jag tyckte han var makalös i dag, säger Graham Potter om det taktiska draget som visade sig oerhört lyckat.

Det väntade kvitteringsmålet kom aldrig, Gais hade förvisso en boll i mål men det slutade med frispark till ÖFK efter ojusthet på Hervias i nickduellen. Istället rann Tobi Joseph iväg på en av flera kontringar där han fick gå ensam mot Gaisförsvaret. Denna gång fälldes han i straffområdet, och – till en rasande Gaisklacks förtret – pekade domaren på straffpunkten. Stämningen var närmast hotfull och det var nära att spåra ur när en nerkastad plaststol nästan träffade ÖFK:s Graham Potter vid sidlinjen.

Straffskytten Ryan Gilligan fick stå vid straffpunkten och vänta i ett par minuter, som om det inte vore nog att press som det var sett till hur matchen stod och vägde.

– Målvakten pratade med mig på engelska och försökte störa mig, men jag tror man måste njuta av situationen, om jag hade missat hade jag bara tagit nästa, berättar en iskall Gilligan som stänkte dit 2–0 till ÖFK i minut 85.

Gais mittback Mirza Mujcic var fly förbannad och drog på sig två varningar inom loppet av ett par sekunder och fick rött kort. I slutminuterna rann Jamie Hopcutt igenom på egen hand och punkterade tillställningen, och Gais tröstmål i sista minuten kunde inte förhindra ÖFK:s första trepoängare som därmed var bärgad.

Annons