Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historisk triumf för starkt ÖDFF

Vilken historisk triumf det blev till sist för jämtländsk damfotboll. ÖDFF slog Assi borta med 0-1, (0-0) i en högdramatisk match och nådde avancemang till Elitettan.

– Äntligen, jublade tränaren Peter Andersson, sedan han hissats av sina spelare.

– Det var på tiden, fyllde lagkaptenen Caroline Röstlund i.

– Min främsta framgång som fotbollsspelare, ansåg hjältinnan Frida Sjöberg, som gjorde alla tre ÖDFF–målen i kvalet, varav det sista i Kalix på lördagseftermiddagen blev helt avgörande.

Efter 0-0 i paus var det vinna eller försvinna som gällde för ÖDFF. Assi skulle i så fall gå vidare på fler gjorda bortamål, (2-2) om 0-0 resultatet stod sig. Inte heller gick det förlita sig på att andra lag skulle hjälpa till.

Nej här var det triumf av egen kraft som gällde. Därför kom Frida Sjöbergs 0-1 direkt i 46:e minuten som en kalldusch för Assi. Och tvärt om som en injektion för ÖDFF.

Det spelövertag som ÖDFF haft under hela första halvlek gav äntligen frukt. Före paus missades chanserna. Nu satte Frida Sjöberg sin första chans direkt efter sidbytet.

Det här var också skillnaden lagen emellan. ÖDFF hade en spelare med målgörarkaraktär längst fram. Det saknade Assi.

Andra halvlek blev ändå en gastkramning. För här gällde det att spela på resultatet. Ett mål för Assi och Norrbottenstjejerna hade gått vidare. Sista kvarten var nervös, eller?

– Faktiskt kände jag mig lugn inombords. Jag tyckte vi hade matchen i vår hand. Och jag är otroligt glad och stolt över vad mitt lag presterar här och nu, betygsatte Peter Andersson.

Kvalfotboll bygger på dramaturgi. Ett lag vinner, går upp och får då visa besinningslös glädje och eufori. Den här gången var det ÖDFF:s tur att få skrika ut sin glädje efter två tidigare missar mot just Assi och stockholmslaget Älta.

Men bara metrar bort stod motståndarlaget Assi och grät. Krokodiltårarna kom sig förstås av att laget ändå hade lett med 0-2 i Östersund förra helgen. Tappat den ledningen och matchen och nu mäktade man inte med att göra ens ett endaste mål på hemmaplan.

En hemmaplan där ingen motståndare hade varit i närheten av att vinna den här säsongen. Förrän denna dag när Östersund kom på besök.

Triumfen ska betygsättas utifrån det. Spelet var kanske bitvis si så där. Mer en kamp mellan två tungviktare, som ständigt försöker finna luckor i varandras garde, men där öppningarna blir få.

Så var det även här, men skulle något lag vinna, så var det ÖDFF.

– Vi spelar smart. Det har vi gjort hela säsongen och jag är därför väldigt stolt över vad tjejerna presterar, fortsatte Peter Andersson.

Den oövervinnerliga Fernanda Da Silva på Assis mittfält neutraliserades nu helt av Melinda Ingalls. ÖDFF:s amerikanska mittfältsstjärna var planens gigant tillsammans med vänsterbacken Emma Danielsson och Matilda Grönlund Falk, som högermittfältare.

Sen går det förstås inte heller gå ifrån Frida Sjöbergs betydelse. Tre fullträffar på två matcher innebär förstås att hennes återkomst till hemstaden Östersund mitt i säsongen, när hon kom från Sunnanå, har varit av avgörande betydelse.

Ett jämtländskt lag i damfotbollens Elitetta betyder mycket för damfotbollens samlade status i Jämtlands län.

Men hur ÖDFF nu ska bygga vidare för att organisera sig ännu mer professionellt på både spelar- och ledarsidan inför 2015, ja det vill ordföranden Hans-Olov "Sola" Johansson vänta med att berätta till i nästa vecka.

– Jag är alldeles tom just nu. Vill njuta av det här i kväll, sen får vi återkomma om någon dag, men vi har grejer på gång, lovar "Sola".