Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hit men inte längre – vägen till populära Gråsjön bommad

Vägen till en av Jämtlands mest kända platser, kulturminnesmärkta Gråsjön, är stängd. Nu betalar länsstyrelsen för att kunna underhålla ett besöksmål som inte är tillgängligt med mindre än cykling eller promenad på 1,5 timme.

Många som genom åren vant sig vid att besöka Gråsjön blir förvånade när de möts av en vägbom. Eftersom vägskylten anger "Gråsjön 5" är det tydligt att grusvägen åtminstone tidigare har varit mer allmän än en privat skogsbilväg.

Vid utflyktsmålet finns Jämtlands äldsta skifferladugårdar, ett fornminne som underhålls, bland annat klipps gräset runt ruinerna. Här finns också picknickbord och stor informationstavla som berättar att man kommit fram till porten av naturreservatet Skäckerfjällen. Det är bara några kilometer upp till kalfjäll och kända kantarellmarker.

Numer krävs en promenad på fem kilometer alternativt cykling för att man ska ta sig till fornminne och fjällets fot. Med full packning tar promenaden 1,5 timme. I fjol var första gången som vägen bommades och i år stängde markägaren vägen 15 augusti. Det ska vara stängt till våren.

– Det är så mycket trafik. Det sliter och kostar pengar. Vi vill begränsa det. På sommaren är det öppet för skifferladugårdarnas skull men nu är det annat som lockar folk. Det är svamp, bär och fågeljakt. Och svamp och bär har inget med vägen att göra, säger Jon Ocklind i Mörsil, en av delägarna till Ocke Ångsåg som äger marken.

Att vägen är bommad är en nyhet för länsstyrelsens handläggare av fornminnen, Olle Hörfors.

– Det låter ju inte bra. Vi vårdar ett objekt där som det är meningen att folk ska besöka, annars är det ju meningslöst att betala för att det ska skötas om. Vi har ett mycket begränsat anslag och är det så att man inte kan komma fram är det bättre att vi tar bort det och satsar på ett fornminne som folk kan komma åt, säger han.

Naturbevakaren i området, Christer Edsholm, berättar att länsstyrelsen får betala för att få tillgång till koden på hänglåset så att gräset kan klippas och för att naturbevakarna ska kunna ta sig till Gråsjön som ofta används som utgångspunkt.

– Jag tror absolut att det här skulle kunna lösas om kommunen går in och hjälper till, det är ju ett ställe dit folk vill och de är vana att kunna åka dit. Men någon måste vara med och betala. Det är trist när det blir sådana här förändringar.

Också ordförande i den vägsamfällighet som ansvarar för vägen, visar sig tycka att det är trist. Det är vägföreningen som avgör om det ska bommas och något sådant beslut har inte tagits, säger Sven-Erik Gerdin. Han tänker driva att vägen öppnas igen.

– Det är en markägare som har låst utan att fråga någon annan. Jag tycker inte att det är bra. Jag förstår inte varför, jag tror inte att det är så mycket trafik. Men det är några som har stugor där som är rädda för inbrott, säger han.

Har det något med fågeljakten på den privata marken att göra?

– Absolut. Om man erbjuder jakt så stör det ju när det kommer andra, säger Jon Ocklind.

Kan man lösa kostnaden så att fler är med och betalar underhållet på vägen?

– Vilka är villiga till det då? Kommunen verkar inte vara intresserad.

Olle Hörfors som handlägger fornminnen menar att den stängda vägen är en del i en större trend.

– Folk vill inte ha folk på sina marker. Det är en tendens i hela samhället och det kan man tycka vad man vill om, säger han.