Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hittade mumifierad katt under golvet

Bygget av ett nytt café vid Zornmuseet pågår för fullt. Det ska inredas i den gamla ladugårdslängan. Under rivningen av inredningen gjordes ett fynd.
– Vi hittade en mumifierad katt. Den måste ha gått och lagt sig i trossbotten för flera decennier sedan. Det är det märkligaste fyndet, berättar museidirektör Johan Cederlund.

Han utesluter inte att den kan ha varit samtida med Zorn, men det får utredas närmare.

Caféet kommer att byggas upp inne i stallet.

– Vi kommer inte att göra något åt exteriören. Caféet kommer inte att synas utifrån när det är stängt. Stallets yttervägar blir bibehållna. Det blir flera ingångar till caféet. En ingång är från Zorngården där köket byggs in i utrymmet intill. Glassdörrar kom att hägna in det cafe som byggs innanför väggarna.

Caféet kommer att hålla öppet året runt. där gästerna kan njuta av kaffe, hemgjorda bakverk och lättare luncher. Sommartid ges möjlighet att sitta i trädgården. Under vintermånader kan gästerna njuta av värmen från en öppen spis.

– Moraborna får en ny spännande träffpunkt och museet ett nytt dragplåster som gynnar hela besöksnäringen i Mora. Caféets signum är tradition och modernitet, säger Zornsamlingarnas ordförande Birgit Friggebo.

Johan Cederlund betonar att kravet på kvalitet är högt ställt, såväl vad som gäller byggnad som själva caférörelsen.

– Verksamheten kommer att bedrivas av en arrendator.

Det är ännu inte klart när caféet öppnar. Det blir under 2014. Det beror lite på arrendatorn ifall öppningen sker till sommaren eller om det dröjer till hösten.

Zornmuseet firar 75 år i år.