Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hivsmittad våldtäktsman på rymmen

För två veckor sedan rymde en hiv-smittad våldtäktsman från rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall.
Han är nu efterlyst i hela Europa, skriver st.nu

Mannen har varit intagen på kliniken i flera år och inte rymt tidigare.

– Vi bedömer det som en begränsad risk att han ska begå nya våldtäkter. Han är inte i bästa somatiska skick, vi tror helt enkelt inte att han orkar göra det, säger Bengt Eriksson, talesman för kliniken.

Däremot finns en risk för att han sprider smitta eftersom han inte har insikt om vad det innebär att vara hivsmittad.

När den nya lagen trädde i kraft den 1 oktober, som gäller att patienter dömda till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning inte får ha tillgång till elektronisk kommunikationsutrustning, fick mannen information om att han skulle flyttas från klinikens lokaler på sjukhuset till Nacksta.

– Han hade fått information om att han skulle flyttas och han tyckte inte det var bra. Vår teori är att det var vad som fick honom att vilja rymma.

Bengt Eriksson vill inte gå in på detaljer om hur mannen kunde rymma när han var i sällskap med en vårdare.

– Det var olyckliga omständigheter, vi tror ändå inte att det var planerat utan att tillfället uppenbarade sig.

Rymningen har inte fått kliniken att ändra några säkerhetsrutiner.

Den nya lagen infördes för att uppnå en trygg och säker vårdmiljö och motverka brottslighet vid sjukvårdsinrättningar för psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård.

Eftersom förbudet bara får gälla på sjukvårdsinrättningar eller avdelningar med särskilda krav på säkerhet flyttades alla sådana patienter till klinikens lokaler i Nacksta.