Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjalmar Strömerskolan får tillbaka sin vindkraftteknikerutbildning – rektor: ”Det känns oerhört glädjande”

Nu står det klart att vindkraftteknikerutbildningen på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund startar igen till hösten efter att ha tvingats lägga ned våren 2016. Det skriver Strömsunds kommun i ett pressmeddelande och hänvisar till Myndigheten för yrkeshögskolan.

Strömsund var först ut i Sverige med en tvåårig yrkeshögskoleutbildning för vindkrafttekniker år 2007. Våren 2016 miste kommunen det statliga stödet och tvingades lägga ned utbildningen.

I fredags meddelade Myndigheten för yrkeshögskolan att man beviljat en ny ansökan för en vindkraftteknikerutbildning på skolan med start i augusti 2018.

– Flera av branschföretagen har varit oroliga över att inte få tag på kvalificerad arbetskraft i framtiden och är väldigt angelägna att det kommer igång minst en utbildning i mellersta och norra Sverige, där behoven av arbetskraft är som störst. Därför känns det väldigt glädjande att vi nu kan starta upp utbildningen igen, säger Heidi Sundelin, rektor på Hjalmar Strömerskolan i ett pressmeddelande.

Den nya utbildningen kommer att ha 35 utbildningsplatser per år under fem och totalt kan det handla om 175 studenter. Utbildningen är på 300 högskolepoäng, vilket motsvarar studier i 1,5 år.

Enligt kommunen har skolan blivit beviljad det statliga stödet i totalt fem omgångar, stödet ges endast till utbildningar som är investerings- och anläggningstunga och kan uppvisa en stor och långsiktig efterfrågan.

– Det här har vi jobbat stenhårt för. Det är inte bara här i regionen det är stor brist på tekniker, det gäller hela Sverige. Beskedet innebär en oerhörd lättnad med tanke på de vindparker som byggs här i närheten. Det betyder fasta arbetstillfällen och skatteintäkter i 20 till 25 år. Det handlar om kommunens välfärd framåt, vår skola och omsorg, säger Göran Bergström (S), kommunalråd i Strömsund.

Läs mer:

Chockbesked för högskola i Strömsund