Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälp offren som miste allt i tyfonen

Tragedin på Filippinerna är svårgreppbar för oss som sitter på andra sidan jordklotet.

Men med minst 10 000 dödsoffer, kanske miljontals bostadslösa och fullständigt kaos på ett flertal öar, går det konstatera: Tyfonen tog allt vilket nu betyder ett gigantiskt hjälpbehov där vi alla kan bidra.

Naturkatastrofer är vanliga i Sydostasien. Stormar, orkaner och som nu tyfoner, ingår i vardagslivet. Med tyfonen Haiyan var det ändå annorlunda. Dess styrka svepte bort delar av det filippinska samhället som vore byggnader, vägar, människor som löv. Ögonblicksbilder talar om scener så hemska att allt annat förbleknar.

Vi minns tsunamin i Thailand julen 2004, inte minst för att flera hundra svenskar den gången föll offer för flodvågen som svepte in över semesterparadisen.

För några år sedan drabbades även Japan av något liknande – en flodvåg efter ett kraftigt jordskalv och Fukushima med omnejd slogs i spillror.

Ändå förbleknar det mesta när vi nu ser bilderna från Filippinerna. Det talas om en tre meter hög flodvåg som i kombination med enorm vindhastighet efterlämnade samhällen som kunde här lika gärna ha detonerat en atombomb.

Nu vill det till att hjälp når offren snabbt och att hjälpen blir omfattande. Ett tiotal av landets största organisationer för katastrofinsamling är redan ur startgroparna, vilket känns positivt. Här behövs en massiv uppställning även från det svenska samhället, även om offren befinner sig långt bort.

För när vi ser bilderna på överlevande som med pinnar söker efter någon enstaka ägodel i ödeläggelsen står det genast klart: De miste allt och är nu utlämnade, inte minst till vad vi från västvärlden kan bidra med för att lindra deras armod.