Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjärtsäkra helgresorna i Jämtland

De senaste två åren har 72 fall av plötsligt hjärtstopp inträffat utanför sjukhus i Jämtland. Plötsligt hjärtstopp innebär att hjärtat oväntat stannar. Den drabbade blir medvetslös och slutar att andas.

När något så dramatiskt händer är det bråttom. Av de cirka 10 000 svenskar som drabbas av plötsligt hjärtstopp varje år överlever bara omkring 500.

Forskningen visar att den som får en stöt av en hjärtstartare inom tre minuter har 75 procents chans att överleva. Ju tidigare stöt, desto större chans.

Hjärt-Lungfonden arbetar aktivt med att förbättra hjärtsäkerheten genom kampanjen Hjärtsäkra Sverige. Målen med kampanjen är bland annat att dubblera antalet hjärtstartare i samhället och utbilda 100 000 personer i hjärt-lungräddning.

Under jul- och nyårshelgerna reser många till nära och kära med kollektivtrafiken. Säkerheten för resenärerna bör omfatta mer än säkerhetsbälten, krockkuddar och livbåtar. Om någons hjärta plötsligt stannar på tåget, färjan, flyget eller bussen kan en snabb insats med hjärtstartare vara skillnaden mellan liv och död.

Hjärt-Lungfonden har nyligen undersökt hjärtsäkerheten på tåg, färjor, flyg och bussar i den rikstäckande kollektivtrafiken samt linjer till Norge, Danmark och Finland. Undersökningen visar att många reseföretag i Sverige tar hjärtsäkerheten på allvar, men att betydligt fler skulle behöva göra det för att alla resor ska vara hjärtsäkra.

Bland reseföretagen som svarat på Hjärt-Lungfondens enkät har 42 procent hjärtstartare ombord på alla fordon. 16 procent har hjärtstartare på vissa fordon medan 42 procent av företagen saknar hjärtstartare på samtliga fordon.

Ett glädjande resultat är att samtliga färjebolag i undersökningen har hjärtstartare på alla sina passagerarfartyg. Nu hoppas vi att samtliga företag med flyg, bussar och tåg följer färjetrafikens goda exempel och installerar hjärtstartare.

Vi vet fortfarande inte säkert hur plötsligt hjärtstopp uppstår. Det kan bero på åderförfettning och ett 20-tal olika hjärtsjukdomar, men det behövs mer forskning om varför vissa drabbas.

Forskningens mål är att öka antalet överlevande genom att hitta orsakerna till hjärtstopp, förebygga insjuknande och utveckla ny behandling.

Forskningen har en nyckelroll för att färre överhuvudtaget ska drabbas. Men om ett hjärta stannar i jul- eller nyårstrafiken finns inte tid att vänta på de kommande forskningsframstegen. Därför är det viktigt att fler företag, både i resebranschen och i andra branscher, hjälper till att hjärtsäkra Jämtland och hela Sverige.

Kristina Sparreljung

generalsekreterare Hjärt-Lungfonden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel