Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hockeyns nya serieförslag

Östersunds IK kan möta lag från Stockholmsserien efter nyår.
Det är en av nyheterna i division 1-hockeyns nya serieupplägg.

Annons

Division 1-hockeyn har bantats till totalt 47 lag i fyra serier inför kommande säsong.

Den norra serien fick känna på delar av upplägget redan i fjol, med en större serie och ett större upptagningsområde.

Enda förändringen lagmässigt i division 1 norra är att Brunflo kliver av serien, som i övrigt kommer att spelas med samma lag som 2013/14. Det blir alltså 11 lag och en haltande serie i division 1 norra.

Nytt för i år är att det blir en rak serie endast under hösten, och sedan en alletta efter nyår.

– Framför allt blir det här en stor sportslig utmaning hela vägen. Det går inte att inleda som vi gjorde i höstas om man vill vara med och spela allettan. Varje match blir väldigt viktig och det gäller att vara med från start, säger ÖIK:s sportchef Markus Åkerblom.

– Allettan efter ju blir en riktigt bra serie som förhoppningsvis kan utveckla oss som spelare och dra publik till hallen.

I allettan kommer de fyra bästa lagen från division 1 norra att möta fyra lag från division 1 östra, där bland annat huvudstadslagen huserar. Östersunds IK kan alltså få möta lag som Huddinge, Väsby, Visby/Roma och Vallentuna efter nyår.

Från den serien kvalificerar sig de fyra bästa lagen för vidare spel i play off. Det går även att smyga med till play off-spel via spel i fortsättningsserien.

– Vårt mål är att gå till allettan, säger Markus Åkerblom.

– Sedan tycker jag det är helt rätt att den som vinner allettan nu kommer att gå rakt till kvalserien. Det ska vara en riktig fördel att vinna en serie.

Kostnaderna för spel i division 1 har varit en het potatis sista tiden. Brunflos Morgan Lindqvist pratade förra veckan om att många lag inte har råd att spela i den norra division 1-serien.

– Visst är det så, och det är också det problematiska med division 1. Skillnaden i ambition är gigantisk. Från Sundsvall där alla är heltidsspelare till Kovland som har svårt att få ihop spelare. Nu driver man division 1 till att bli mer proffsig och utmanande. Precis som Brunflo är inne på vore det bra att få till en riktigt bra division 2-serie i regionen, säger Åkerblom.

– Sedan vet jag inte hur mycket dyrare det blir att möta lagen från Stockholm. Det är ju faktiskt längre till Kiruna.

Nytt i ÖIK:s spelartrupp är att 21-årige centern Petter Lindell Thelin lämnar Östersund för studier.