Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög sårbarhet hos kapitalsvaga klubbar

Det kostar att ligga på topp. Nu finns svart på vitt kring Superettans ekonomi. Fotbollförbundets granskning är ingen solskenshistoria och Östersunds FK tillhör de föreningar som har det jobbigast.

Analysen visar bland annat att Östersund hade alldeles för stor kostym 2013. Hela 74 procent av intäkterna åts upp av personalkostnader. Det var klart mest av alla föreningar. Örebro var duktigast i klassen och behövde bara lägga 52 procent till löner.

Dokumentet är omfattande och högintressant. Över 21 sidor penetrerar förbundets ekonomiexpert Jessica Palm föreningarna utifrån en rad parametrar.

Här ett axplock:

xx De totala intäkterna sjönk för alla klubbar till 364 miljoner mot 381 mkr året innan.

xx Publikintäkterna ökade däremot till 62,6 mkr mot 60 mkr säsongen före.

xx Den genomsnittliga kostnaden per klubb uppgick till 24,0 mkr mot 25,4 mkr året innan.

Av sammanfattningen går utläsa att Superettans föreningar inte precis samlar pengar i ladorna. Tvärt om uppgår det totala egna kapitalet för hela surven lag till futtiga 1,2 miljoner kronor.

Fem av sexton klubbar redovisade ett negativt eget kapital, med GIF Sundsvall som mest illa ute, (-5,3 mkr). I det avseendet fick ÖFK en reprimand av förbundet och gick från positivt till negativt eget kapital, (-0,2 mkr).

Elitlicensen är ändå inte hotad, då förbundet godkänt den handlingsplan om bot och bättring som upprättats.

Men det är ingen tvekan om att Östersunds FK har det jobbigt. Tittar vi på driftsresultatet för fjolåret – själva fotbollsverksamheten – visade det på - 16,9 miljoner kronor för hela serien. ÖFK stod själva för 25 procent av detta underskott, eller -4,3 mkr.

Nu är de flesta lagen ändå lika goda kålsupare, för hela elva av sexton föreningar som analyserats, gick med underskott 2013.

En trösterik notering är att pengar inte per automatik leder till sportslig framgång. Hammarbys hela 56 miljoner i intäkter räckte nämligen inte för allsvenskt avancemang. I parametern vad varje inspelad poäng kostade respektive klubb, blev det dyrt för "Bajen", eller 1,2 mkr per pinne. Motsvarande siffra för Östersund låg på 564 000 kronor.

Lågbudgetalternativet i det avseendet stod Degerfors för vars inspelningskostnader stannade vid 275 000 kronor per poäng – klart billigast i serien.

Vad tjänar då en spelare i Superettan? Jo i snitt 22. 400 kronor räknat på alla föreningar, men naturligtvis varierar summan oerhört. För hårt luttrade klubbkassörer kan det kanske ändå utgöra en lindring att lönesumman dalade något från 2012, eller med 1 700 kronor i månaden.

Men trots ett lägre löneläge sliter föreningarna hårt med sin ekonomi och sårbarheten är hög hos de flesta vid intäktsbortfall, konstaterar Jessica Palm i sin analys.

Soliditeten är också mätt. Begreppet är ett finansiellt nyckeltal som anger hur stor andel av tillgångarna som är finansierade med eget kapital: Eller klubbarnas förmögenhet.

Tråkigt nog har fem av sexton klubbar negativ soliditet, varav Östersund är en i denna kvintett.