Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög tid att ta tag i skoterfrågan

Villkoren för skoterkörning har aldrig varit konfliktfri. Det relativa samförstånd som trots allt funnits kring skoterleder börjar ge vika för en aggressiv och arrogant körstil med dagens starka moderna maskiner.

Allt fler markägare får problem med sönderkörda skogsplanteringar och skador på jordbruksgrödor. Det är nu hög tid att ta frågan på allvar och agera kraftfullt för att stoppa en destruktiv utveckling.

Markägare som på egen hand försöker stänga av känsliga områden från trafik drabbas ofta av problem med ännu intensivare körning och på en del håll av rena personangrepp.

Tyvärr finns det bland många skoterförare en tro att allemansrätten gäller även vid skoterkörning. Någon sådan motoriserad allemansrätt finns inte.

Generellt sett gäller terrängkörningslagen även för snöskotern – det är inte tillåtet att köra på privat mark utan markägarens tillstånd.

Skoterklubbarna i länet har under många år lagt ner ett stort ideellt arbete för att hålla leder i skick, men också att med stängsel och annat försöka få skotertrafiken att hålla sig på lederna.

Nu märker vi inom LRF Jämtland att dessa leder har förlorat i betydelse. Det finns nya starka snöskotermodeller som är konstruerade för terrängkörning och många förare vill köra dem där de kommer till sin rätt, ute i terrängen.

Följden blir att värdefull skogsplantering körs sönder, och eftersom hela bevisbördan juridiskt ligger på markägaren är det näst intill omöjligt att få någon ersättning. Ekonomiska värden går till spillo och konflikthärdar växer i bygderna. Det är en olycklig utveckling och det krävs nu krafttag för att inte problemen ska eskalera.

Rätt använd är snöskotern ett bra fordon för att komma ut i naturen med familjen och ta sig till fiskevatten. Det är också ett nödvändigt arbetsredskap för många och även en viktig del av vinterturismen.

Därför måste kommuner och berörda myndigheter ta ett större ansvar både när det gäller information och leder. Vi behöver också hitta områden dit friåkningen kanaliseras så att den inte sker på enskilda markägares bekostnad.

Det gäller att agera snabbt, innan konflikterna hunnit bryta ned det samförstånd mellan markägare och skoteråkare som tagit många år att bygga upp. LRF Jämtland finns gärna med i sammanhanget för att bidra till en bra dialog.

Erik Gudmundson, ledamot i LRF Jämtlands regionstyrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel