Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög tid för en riktigt grön regering

Det har skett en successiv nedprioritering av landsbygdsutvecklingen under de åtta år som Alliansen – inklusive Centerpartiet – har suttit vid regeringsmakten.

De har försämrat för lantbruksföretag, genomdrivit nedskärningar i utbildning, flyttat fler jobb från landsbygden till Stockholm, låtit bli att investera i transportinfrastrukturen och ytterligare befäst vårt beroende av olja.

Situationen för våra lokala bönder har blivit allt mer akut under den tiden C suttit i regeringen – antalet mjölkbönder i länet har minskat från 235 till 142.

Regeringens passivitet har inneburit att länets bönder har tillåtits bli utkonkurrerade av producenter som tillämpar lägre standarder vad gäller djurhänsyn och miljö. Billiga transporter har förstärkt den negativa trenden.

Vi i Miljöpartiet tycker att detta är helt oacceptabelt. På nationell nivå kommer vi att verka för ett förbud mot import av produkter från plågade djur och ge stöd till bönder som vill ställa om till ekologiskt.

Inom kommun och landsting kommer vi att förstärka de sociala och miljömässiga kriterierna i upphandlingar av mat till offentliga kök. Vi tycker att maten som serveras ska ursprungsmärkas, samt att transporter ska betala mer för sina miljökostnader. Detta gynnar den närodlade maten.

Alliansens nedskärningar har medfört att den högre utbildningen tvingats stänga på flera landsbygdsorter. Även Mittuniversitetet har drabbats. Sedan 2006 har Alliansen flyttat 14 000 jobb inom post, järnväg och statliga myndigheter in till storstäderna.

MP i Östersund har länge arbetat för att attrahera statliga och privata arbetsgivare till kommunen, något vi avser intensifiera. Vi vill också stärka länken mellan skola, SFI, högre utbildning och arbetsgivare.

Men vi har arbetat i motvind på grund av alliansens politik som skär ner på utbildning och jobb på landsbygden.

Energiomställningen skapar jobb på landsbygden och är en nödvändighet för att bemöta klimathotet. MP:s förslag på bensinskatt motsvarar en klimathundring i månaden för en normal bensinbilist.

De pengarna använder vi till ökad produktion av förnybara drivmedel, som i många fall kan tankas i dagens bilar och produceras av entreprenörer här i Jämtland. Vi vill investera i järnvägen och se till att det finns fungerande transportmöjligheter för dem som inte kan eller vill välja bilen, även på landsbygden.

En sådan politik gynnar äldre, unga, personer med funktionshinder och nyanlända utan körkort.

C har i regeringen låtit landsbygden betala för skattesänkningar medan de statliga bidragen till kommuner i storstadsregionerna har ökat. Klyftan mellan stad och landsbygd har aldrig varit större än med Alliansregeringen.

Det är hög tid för en grön regering, på riktigt. Med Miljöpartiet i regeringsställning kommer vi få en regering som verkar för ett Sverige där det är möjligt att leva, bo och arbeta i hela landet.

Carly Smith Jönsson (MP)

kandidat till Östersunds kommunfullmäktige

Anna Hildebrand (MP)

kandidat till landstingsfullmäktige

Björn Lindgren (MP)

riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel