Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög tid för häktet

Turerna kring häktets framtid i Östersund har varit många och pågått under många år. I dag finns det endast ett provisoriskt häkte med oviss framtid.

Totalt finns 16 arrestplatser varav några hyrs ut till Kriminalvården som häktesplatser. Nu måste Kriminalvårdens ledning ta sig samman efter år av utredningar och se till att det tas konkreta beslut. Häktesverksamheten i Östersund måste bli permanent och det behövs också en utbyggnad med 25 nya platser. Behovet av fler häktesplatser i norra Sverige är stort och det är angeläget att dessa förläggs till Östersund där kapaciteten är lägst.

Under en period lades häktet i Östersund ned och närmaste häkte var då Härnösand. Erfarenheterna och utredningar från denna nedläggning visade att det är samhällsekonomiskt vansinne att skjutsa klienter, advokater, poliser, åklagare fram och tillbaka mellan Östersund och Härnösand. Förutsättningarna för att upprätthålla en acceptabel nivå för rättssäkerhet och anhörigkontakter försämrades allvarligt.

Avståndet till häktet i Härnösand komplicerade förundersökningen, försvårade advokaternas kontakt med sin klient och äventyrade medborgarnas förtroende för rättssäkerheten.

Förutom dessa allvarliga konsekvenser ur mänskligt och samhällsekonomiskt perspektiv finns även miljön att ta hänsyn till. Alla dessa transporter med bil, över 40 mil tur och retur, ger stora utsläpp.

Jämtlands län med dess långa avstånd behöver ett nytt häkte.

En utbyggnad av häktet bör lokaliseras till Trygghetens Hus för att bygga vidare på det för hela Sverige unika samarbete som skapats där. Häkteskapaciteten i Östersund måste bli det första ärendet den nya generaldirektören för Kriminalvården tar sig an.

Maud Peeker, C,
Olle Arnsten, C,
Per Åsling, C,
Carina Zetterström, C

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel