Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög vinst sänker högt elpris

Jämtkraft gjorde en rejäl vinst 2008 och lokalpriset på el sänks kraftigt från 1 april – men det är högre än för ett år sedan.

I årsredovisningen för 2008 redovisar Jämtkraft en vinst på närmare 150 miljoner kronor, 149 695 000 kronor. Vinsten 2007 var drygt 76 miljoner kronor.

Fjolårets vinst motsvarar 11,5 procent av årsomsättningen på 1,3 miljarder kronor.

Före vinsten har Jämtkraft också räknat bort de räntebetalningar som överstiger ränteinkomsterna, 55,3 miljoner kronor. Borträknad är även skatten på årets vinst. Den skatten till staten blev drygt 8,5 miljoner kronor. Övriga skatter kostade Jämtkraft nästan 1,5 miljoner kronor.

Dessutom föreslår Jämtkrafts styrelse att aktieutdelningen blir närmare 7,7 miljoner kronor, 61 kronor per aktie.

I helsidesannonser har Jämtkraft tillkännagett att det sänker lokalpriset på el med 7 öre per kilowattimme från 1 april.

Därmed får kunderna med tillsvidarepris i ägarkommunerna Östersund, Krokom och Åre en sänkning av grundpriset från 49 till 42 öre. Det blir åter igen ett billigare lokalt rörligt grundpris än grundpriset för dem som väljer lägsta möjliga bundet elpris.

Men den totala kilowattimmekostnaden med löpande lokalpris blir 88 öre. För Jämtkrafts kunder i mellan- och södra Sverige landar kostnaden på över en krona kilowatten, för de betalar nästan 10 öre mer i energiskatt per kilowattimmen än vad länsborna gör.

För drygt ett år sedan, 1 januari 2008, var det lokala tillsvidarepriset 39 öre per kilowattimme. Det är tre öre lägre än vad sänkningen 1 april nu ger.