Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga lokala elnätspriser granskas och ifrågasätts

Nybyggda ledningar från vindkraftverken ­kostar ­lokala kunder i Jämtland tiotals miljoner i ­extra nät­kostnader. Nu utsätts lokal­ägda nätmonopolen Bergs Tingslags Elektriska och Jämtkraft Elnät för för­djupad granskning av Energi­marknadsinspektionen.

Jämtkrafts och Bergs Tingslags Elektriskas nätbolag tillhör den grupp med 25 bolag i landet som har överskridit den godkända intäktsnivån som Energimarknadsinspektionen räknat fram. Det betyder att de bedöms ha tagit ut oskäligt höga nätavgifter.

– Båda de här elnätsföretagen ligger cirka 9 procent för högt med sina nätavgifter och vi fortsätter därför med att granska bolagen ytterligare, säger Dennis Jonsson, Energimarknadsinspektionen.

2011 omsatte Jämtkrafts elnätbolag 386,9 miljoner kronor och Bergs Tingslags Elektriska 52 miljoner kronor på sina respektive monopolmarknader.

– I pengar betyder det att Jämtkraft kan ha tagit ut cirka 34 miljoner kronor för mycket av sina kunder under 2011. Medan Bergs Elektriska har plockat ut 4,7 miljoner kronor för mycket. Eftersom de överskrider den godkända intäktsnivån vill vi fortsätta att granska dem.

Jämtkraft Elnät AB värjer sig mot beskrivningen att bolaget pungslagit sina nätkunder i Jämtland på 34 miljoner kronor genom för höga nätavgifter.

– Orsaken är att vi hamnat väldigt snett med utbyggnaden av våra vindkraftsledningar som vi byggt. Under åren 2006–2009 redovisade vi våra historiska intäkter av elnätet. Sedan kom utbyggnaden av ledningen från vindkraftsparken i Ollebacken, men den finns inte med i intäktsramen och det har inte myndigheten tagit hänsyn till. Vi får inte ta ut nätintäkterna av exploatören och då drabbas våra lokalkunder, säger Jan Berglund, enhetschef på Jämtkraft Elnät AB.

Det är elnätskunderna i Jämtland och andra expansiva utbyggnadsområden för vindkraft som hamnat illa till.

– Vi bestraffas för att vi bygger ut elnätet under fel period.

– Det är tokigt att vi inte får ta ut våra ledningsintäkter av vindkraftsexploatörer och som har egna intäkter då det gör att vi överskrider vår intäktsram. Det här skulle kunna leda till att vi tvingas avsluta vår vindkratssatsning, för nu riskerar våra lokalkunder att få betala hela den nätutbyggnad som vindkraften behöver i Jämtland, säger Jan Berglund.

Sedan 2008 har myndigheten i efterhand granskat skäligheten i elnätbolagens nättariffer, men från och med 2012 så sker granskningen i förhand. Under de kommande fyra åren fram till och med 2015 har nätföretagen fått fastställda intäktsramar, men här har 96 nätföretag överklagat till förvaltningsrätten. Energimarknadsinspektion vill avvakta utfallet av den prövningen innan en samlad bedömning görs av nätföretagens agerande.