Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höggravid tiggare sover på stationen

Hon är 19 år, höggravid och väger omkring 45 kilo. Nätterna tillbringar hon på tågstationen i Sundsvall.
Nu stångas ideella krafter mot myndigheterna för att Monica Stangaciu ska få ett boende fram till att dottern föds.

Annons

Fem tiggare ligger och sover intill sina klädsäckar på tågstationen i Sundsvall. Två är gravida, däribland Monica Stangaciu, som beräknas föda i mitten av december.

Vid 05-tiden på onsdagsmorgonen tittar Monica yrvaket upp.

– Jag har inte råd att ta mig hem och vi behöver få in mer pengar, säger hon.

Johanna Nordin träffade Monica första gången för en vecka sedan.

– Jag skulle gå in på Coop i Nacksta och då satt hon där utanför. Vi tog ut extra pengar när vi handlade och bjöd henne på mat, säger hon.

Johanna berättar att hon har ringt socialjouren flera gånger.

– De är trevliga men tolkar lagen och säger att de inte kan erbjuda henne något boende. När barnet är fött har de ett annat ansvar, förklarar Johanna.

Hon har även vänt sig till Svenska kyrkan och Klippangården, varifrån man hänvisar till socialtjänsten som avgör vilka som ska få plats på härberget.

– I fredags gav sig Monica plötsligt av. Folk hade skrämt henne och sagt att myndigheterna i Sverige kan ta barnet från henne. Både hon och hennes pojkvän fick panik. Vi fick tag i henne när hon hade kommit till Söderhamn. Jag och min sambo hämtade henne där, säger Johanna Nordin.

När sällskapet kom tillbaka till Sundsvall tog Johanna med sig Monica till akuten och hon blev noga undersökt, även med ultraljud.

– Nu ska hon få träffa en barnmorska regelbundet fram till födseln och hon får föda på Sundsvalls sjukhus. Men det är fruktansvärt att hon ska tvingas sova på ett stengolv på tågstationen och hon blir utkörd av vakterna och tvingas vara ute några timmar varje natt, berättar Johanna Nordin.

I Rumänien bor Monica och Julien i ett litet ruffigt hus tillsammans med Juliens familj. Totalt är de nio personer och hon berättar att husets tak är trasigt så att det regnar rakt in. Monika och Julien åkte till Sverige för att få ihop pengar till lagningen av taket och för att få råd med förlossningen och det kommande barnet.

Nu har Johanna startat en insamling på Facebook. Sidan heter "Insamling till nödbostad för tiggare - ingen ska behöva sova ute".

– Målet är att ingen kvinna ska behöva uppleva det Monica gör. I Rumänien kostar det flera tusen kronor att föda ett barn på sjukhus och fattiga rumäner får mellan 300 och 500 kronor i månaden från staten, säger Johanna Nordin.

På kommunens dagverksamhet Slink in har man nyligen gått ut med ett upprop efter läkare och sjuksköterskor som kan tänka sig att hjälpa EU-migranter kostnadsfritt.