Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högre lägstalöner för poliser

Kampen för högre polislöner lyckades. Det står klart efter att Polisförbundet slutit ett nytt löneavtal med Rikspolisstyrelsen på torsdagen.
– Utan allt engagemang hade det inte gått, säger Sven-Erik Svensson.

Annons

Efter otaliga protestlistor, manifestationer och ett envetet opinionsbildande i medier, både lokalt och runt om i landet, så står det nu klart att poliserna har vunnit sin kamp för högre löner.

Enligt det avtal förbundet slöt med Rikspolisstyrelsen på torsdagen så kommer de lägst betalda polisernas löner nu att höjas från 21 300 kronor till 24 500 kronor från första oktober.

Det är 500 kronor lägre än kampanjens mål, som var en lägstalön på 25 000 kronor, men avtalet är utformat så att den saken ska kunna ordna upp sig redan om ett år, berättar Sven-Erik Svensson som är ordförande för Polisförbundet i Jämtland.

– Vi börjar så här men har en första lönerevision planerad redan till oktober 2015 så innan den här avtalsperioden är över kommer alla poliser att tjäna minst 25 000 kronor, säger han.

För honom är det ingen tvekan om vad som fick Rikspolisstyrelsen att lätta på plånboken till slut.

– Vi har sett ett fantastiskt engagemang från våra medlemmar, med opinionsbildning och manifestationer i hela landet. Vi har sett protestlistor och ett folkligt engagemang runt det här som utan tvekan har påverkat Rikspolisstyrelsen, säger Sven-Erik Svensson.

Utöver höjningen av lägstalönen så kommer även de poliser som redan tjänar över 24 100 kronor att få ett lönepåslag, med 400 kronor i månaden.

Det nya avtalet gäller enbart poliser som är anslutna till Polisförbundet, men med en anslutningsgrad på 95 procent är det bara ett fåtal individer som inte kommer att beröras av det.