Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högre utbildning lockar inflyttare

Annons

Centern fick gehör i riksdagen för en satsning på ett universitet i Umeå. Den högre utbildningen har bidragit till en väsentlig befolkningstillväxt, från 75 000 innevånare 1975 till 120 000 år 2013.

Att satsa på högre utbildning för att skapa befolkningstillväxt i Norrland är en viktig framgångsfaktor.

Jag har varit anställd under 29 år vid Mittuniversitetet/Mitthögskolan och har lagt märke till hur anställda inom olika sektorer vänt sig till utbildningarna för att komplettera sina kunskaper och hur unga kommit från gymnasierna i samma syfte.

Många av dessa hade säkert avstått sina studier om de varit tvungna att resa till någon av storstäderna. Andra har tvingats flytta från orten till platser där det är svårt att få bostad.

För närvarande sker en neddragning av högre utbildning i Sverige samtidigt som den koncentreras mot storstadsområdena. Detta anser Centerkvinnorna är en olycklig utveckling, och vi vill arbeta för att högre utbildning ska bli tillgänglig för fler och ge förutsättningar för en befolkningstillväxt även utanför storstadsområdena.

Befolkningstillväxt är en viktig förutsättning för att service och gemensamhetsanläggningar ska kunna finansieras.

En annan viktig åtgärd är att tillåta att statliga jobb sprids ut och inte koncentreras till Stockholmsområdet. Det borde inte vara några problem i tid där vi fått så många goda tekniska lösningar för att arbete ska kunna ske på distans.

Vi anser att fortsatt satsning på Mittuniversitetet och spridning av statliga jobb är viktiga förutsättningar för att öka antalet innevånare i Östersunds kommun med omnejd.

Centerkvinnorna i Östersunds kommun

gm Birgitta Näsman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel