Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högst dödlighet för kvinnor med stroke

Det är högst dödlighet bland länets kvinnor i Sverige efter att de vårdats för stroke på sjukhuset. Det visar den nationella rapporten Öppna jämförelser.

Även männen i länet ligger sämre än riksgenomsnittet när det gäller dödlighet efter strokevård på sjukhuset.

– Det klart jag skulle vilja att vi hade bättre resultat. Det är komplext att arbeta med att förbättra strokesjukvården eftersom det är så många aktörer inblandade, olika inom landstinget och även kommunerna. Uppenbarligen har vi inte lyckats lika bra som andra att samordna oss och se till patientens bästa, säger Lisbet Gibson, verksamhetsområdeschef för Område Medicin, i ett pressmeddelande från landstinget.

Hon tror att det finns flera orsaker till det dåliga resultatet vid landstinget i Jämtlands län.

– Fram till i år har vi saknat viss kompetens i akutvården på strokeenheten. I höst har vi fått tillskott av logoped på vardagar och arbetsterapeut och sjukgymnast på helger. Det som skulle behöva bli bättre på akutsidan är att ännu fler får komma till strokeenheten. Vi har förbättrat siffrorna mycket de senaste åren, men vi behöver bli ännu bättre, säger hon, och fortsätter:

– Den största anledningen till att resultaten inte är bra, bedömer jag är att vi har brister i eftervården av strokepatienter.

Även cancervården får sämre resultat i länet jämfört med andra landsting. Däremot får psykiatri och läkemedelsbehandling högt betyg.

– Vi har haft goda resultat under några år och det kändes skönt att få bekräftelse på att vi fortfarande är bland de landsting som har de bästa resultaten. Det är också en viktig återkoppling till områdets medarbetare, säger Håkan Gadd, verksamhetsområdeschef för psykiatri, i pressmeddelandet.

Bland annat är vård av patienter med bipolär sjukdom och schizofreni exempel på vad Jämtlands läns landsting har lyckats allra bäst med enligt rapporten.

– Det finns många orsaker till våra goda resultat. Kontinuitet och få vakanser i centrala yrkesgrupper är viktigt och ett bra samarbete mellan öppen- och slutenvård likaså. Men ett ständigt pågående förbättringsarbete är också väsentligt för att prestera bra vårdresultat, säger han.