Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högsta betyg till Mavis Staples

63 år in i sin karriär skapade Mavis Staples en av sina mest personliga låtar. "I Like the Things About Me" är en berättelse om hur hon lärt sig att avsky sin kropp, i sin helhet, i alla små detaljer. Hur hon önskade att håret var rakt och fint, att hennes läppar var tunnare. Men så sjunger hon, 74 år gammal, att hon har lärt sig att tycka om de saker hos henne som hon en gång avskytt.

När Staples, med svartklätt storband och under guldskimrande belysning, sjunger samma låt, nu 75 år gammal, är det som om varje löv i Badhusparken darrar till. Det är rent förbluffande hur en artist i hennes ålder kan framföra musik med en sådan styrka, en sådan närmast utmattande emotionell närvaro och intensitet.

Och hon blir åtminstone själv utmattad då och då. Hon och hennes syster Yvonne behöver ibland ta pauser bakom scenen, medan två unga och virila gitarrister gör bluessylta av all konkurrens på kvällens Yran-schema. Man kan frustreras. Man kan rynka på näsan. Men man kan också förstå det.

Mavis Staples borde enligt alla möjliga lagar vara pensionerad sedan länge. Men hon kommer ut igen. Och igen. Med besked. "Let me take you back to 1970... I know you want it". Sedan sjunger hon en ode till varenda liten bandmedlem. Och kräver av fotograferna längst fram att de också ska ropa med i musiken.

Tyvärr är publiken pinsamt skral. Här har vi en veritabel musikalisk legend. Ursprunget till många av Michael Jacksons ikoniska signaturläten. En medlem i Rock and Roll Hall of Fame. Och Badhusparken är knappt fylld till en fjärdedel.

Men Mavis Staples ler, gastar "Ain't nobody tired!" och kör på. Det är en ynnest att få uppleva detta.

• Badhusparken

• 21.30

Betyg: 5/5

Här hittar du alla recensioner från Storsjöyran 2014