Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högt hus nyhet på Storsjö strand

Storsjö strand kan få ett sjuvåningshus byggt direkt på en utstickande kaj. Punkthuset är ett förslag som kommunen lyfter fram i detaljplanen som ska ut på samråd.

Det är första detaljplanen för Storsjö strand som tagits fram och det gäller den nordligaste delen av området. Alltså den som ligger närmast Badhusparken.

Här kommer man, om planen godkänns, mötas av ett hus som ligger på kaj. En kaj som inte finns i dag utan som ska byggas av fyllnadsmassor.

Det blir ett hus så nära vattnet som det bara går.

Sjuvåningshuset har inte funnits med i tidigare planer som kommunen presenterat.

Idén med huset på kajen kom fram i arbetet med gestaltningsprogrammet, berättar Maria Boberg, planarkitekt på kommunen.

– Vi tror på det här. Det är klart, vi har inte räknat på kostnaderna, men det är upp till byggherrarna.

Huset med kaj kommer i princip att få samma placering som vägen längs Storsjöstråket som blåst sönder vid stormar flera gånger sedan 2000-talet. Så det kommer att ställas höga krav på byggnadssätt för att få till en byggnad som står emot vatten och vind. Inte minst när det stormar västerifrån som det gör då och då.

Det finns också risk för att det ska bli översvämningar i området. Det konstateras i en nygjord miljökonsekvensbeskrivning.

Därför bör känsligare installationer och bostadsdelar placeras högre än 295,8 meter över havet, enligt utredningen. Vart tusende år kan Storsjön svämma över till 295,08 meter enligt teoretiska beräkningar.

70 centimeters marginal ska räcka, menar kommunen i detaljplaneförslaget.

Sjuvåningshuset är en nyhet, liksom den bassäng som föreslås ligga intill kajhuset. I bassängen kommer dagvatten från områden högre upp att samlas och renas.

Längs hela Storsjö strand finns utlopp för dagvatten. Betydelsen av att rena regnvattnet som sköljer ner till sjön har kommunen uppmärksammat efter parasitutbrottet 2010.