Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högt i tak i k-märkta Kråkslottet i Strömsund – följ med in i en av lägenheterna

Sedan 11 år tillbaka hyr Cais Jonsson en av de tolv lägenheterna i det gamla trähuset som i folkmun kallas för "Kråkslottet" i Strömsund. Hon har inga planer på att flytta till något nytt.
–Jag tycker inte om de här betongbunkrarna.

Längs med Ramselevägen i Strömsund ligger ett pampigt sekelskiftshus med tinnar och torn. Huset byggdes år 1905 av en man vid namn Simon Andersson från Gubbhögen, även kallad "Röde Simon".

Huset fungerade från början som ett enfamiljshus inklusive tjänstefolk. I dag är husets samtliga rum omgjorda till tolv hyreslägenheter. Fyra lägenheter på varje plan. I huset finns även elva kakelugnar som förr i tiden agerade värmekällor, men som numera fungerar som en vacker inredningsdetalj i samtliga lägenheter.

Läs också: Så här ser det ut i Pepparkakshuset i Strömsund

Huset har sedan många år tillbaka lystrat till namnet "Kråkslottet". Namnet kom till när huset var som mest nedgånget och var i stort behov av renovering. 1993 renoverades huset från topp till tå och blev återigen det vackra och ståtliga hus som det än gång var.

Kråkslottet är K-märkt. Originalfönstren sitter kvar på utsidan medan det är isoleringsglas innanför. Inne i huset finns kristallkronor och den storslagna trappuppgången på nedre plan är den ursprungliga från 1905. Takhöjden är densamma trots vissa sänkningar av taket från renoveringen.

Cais Jonsson flyttade in till en av Kråkslottets lägenheter 2005. Innan dess hade hon bott i en stor och fin villa på 220 kvm från 30-talet. Det var ett hus med högt i tak och stora, luftiga ytor. Något som Cais fann tilltalande i den 78 kvm stora lägenheten på Ramselevägen.

– Jag trivs jättebra här och jag tycker det är härligt med högt i tak och ganska stora ytor.

Cais berättar vidare att hon tillbringade mycket tid i Kråkslottet redan som barn då hennes föräldrar hade vänner som bodde där. Dessutom har hennes äldsta dotter bott i huset i två omgångar. Cais själv har inga planer på att flytta till något nytt inom den närmaste framtiden.

–Jag har bott här i 11 år och jag ska bo här tills jag inte kan bo här längre.

Cais favoritrum i lägenheten är vardagsrummet.

– Det ryms en hel etta i mitt vardagsrum, säger hon leende.

Och nog är rummet stort alltid. Missmatchade soffor samsas med färgglada och mönstrade mattor på det blanka trägolvet, gröna växter i fönstren och ett gammaldags skåp i mörk färg – pyntad med fint porslin, glas och familjefoton.

Men om Cais Jonsson får uttrycka sig om något särskilt i rummet som hon tycker extra mycket om kommer svaret blixtsnabbt.

– Kakelugnen. Det är något som jag verkligen sätter värde på, säger hon och får nästan något saligt i blicken.

– Den är så vacker så den kan man bara sätta sig ner och titta på. Den här kakelugnen är nog den finaste i hela huset för jag har varit in och sett de andra lägenheternas kakelugnar.

Cais tystnar för ett ögonblick, tittar på kakelugnen och ger sedan ifrån sig en ljudlig suck.

– Det är synd att vi inte får elda i dem, men man kan inte få allt här i livet.

Något som är smått unikt hemma hos Cais är hennes sovrum. Eller rättare sagt - hörnen i rummet. Sovrummet är placerat på botten på tornet av huset vilket gör att det bildar hela 11 hörn.

Detta bör ha bäddat för svårigheter med inredningen kan man ju tycka?

– När jag första gången gick in i det här rummet tänkte jag " herre gud – det här klarar jag aldrig av", men det gick bra. Jag fick ställa grejerna där de gick att få in dem.

Cais sveper runt en blick över rummet och tar till orda igen.

– Det är ganska invecklat faktiskt, men det har väl sin tjusning antar jag, haha.

I köket huserar ett vackert rundat bord med tillhörande stolar. Cais hade det tidigare som matsalsbord men nu har hennes sedan länge gamla dröm om att ha möbelgruppen i köket slagit in.

– Hallen är smal och trång men jag tycker att köket är ganska bra för det är så koncentrerat här och så är det en sådan bra matplats, säger Cais.

Cais Jonsson älskar sitt Kråkslott och skulle inte vilja byta ut den för allt smör i Småland.

– Det ska vara trähus. Jag tycker inte om de här betongbunkrarna, säger Cais och ryser till.

– Dessutom skulle jag inte vilja bo i ett villaområde – aldrig i livet. Ni vet, bor man nära inpå grannarna måste man ha större koll på att blommorna i rabatten ser bra ut och så måste man klippa gräsmattan titt som tätt. Nä, tacka vet jag lägenhet.

Läs också: Så här bor Karin Jonsson, Glesbygdsgirls grundare